Armeniska riksförbundet planerar att polisanmäla Barbaros Leylani.
Armeniska riksförbundet planerar att polisanmäla Barbaros Leylani.

Turkiska riksförbundets vice ordförande Barbaros Leylani avgår efter de hårt kritiserade uttalanden som han gjorde i talarstolen på Sergels torg under en demonstration i lördags.

– Turken vaknar! De armeniska hundarna bör akta sig. Död åt de armeniska hundarna! ropade Barbaros Leylani i ett tal i lördags på Sergels torg.

Han ska även ha kallat de samlade demonstranterna för "raskamrater" och sagt: ”Låt oss visa Sverige, Skandinavien och Europa vad turken står för. Vi tycker inte om blod, men vi kan låta blodet flyta när det behövs.”

Nu meddelas att Leylani får lämna alla sina uppdrag i förbundet.

Barbaros Leylani försvarade sig senare i en TV4-intervju att det han sade på Sergels torg ”var inget tal”, att han inte var förberedd. 

►LÄS MER: Hets i tal väcker starka reaktioner

Styrelsen i Turkiska riksförbundet vill understryka att förbundet helt tar avstånd från alla Barbaros Leylani tidigare uttalanden, meddelar de i ett uttalande.

"Förbundets huvudsakliga uppgift är att verka och arbeta för lika rättigheter och skapa en meningsfull tillvaro för de personer i Sverige som har sin bakgrund i Turkiet, oavsett religiös eller etnisk tillhörighet. Barbaros Leylani har avgått som vice ordförande för Turkiska riksförbundet. Han lämnar alla sina uppdrag i förbundet."

Armeniska riksförbundet planerar att polisanmäla Barbaros Leylani.

Metro har sökt Leylani för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset