En dopningsskandal skakar skidvärlden. Den norska skidåkaren Therese Johaug har åkt fast för att ha använt den anabola steroiden clostebol och menar att hon fick i sig det genom en salva för läpparna.
En dopningsskandal skakar skidvärlden. Den norska skidåkaren Therese Johaug har åkt fast för att ha använt den anabola steroiden clostebol och menar att hon fick i sig det genom en salva för läpparna.

Norska skidstjärnan Therese Johaug säger att hon är skuldfri.Men de svenska krönikörerna är eniga."Du ska straffas", skriver Expressens Tomas Pettersson.

Beskedet om Therese Johaugs positiva dopningstest skakade om hela skidvärlden. 28-åringen hävdar att hon har fått i sig den anabola steroiden clostebol genom en kräm för solskadade läppar.

Om det stämmer eller inte spelar ingen roll för de svenska krönikörerna.

De anser att Johaug måste ta sitt ansvar.

Expressens Tomas Pettersson skriver:

"Hon har noll skuld i sina egna ögon. Bara tårar. Men jag är ledsen, Therese Johaug. Det räcker faktiskt inte alls. Du ska straffas", skriver han och konstaterar att den aktive alltid har ett eget ansvar.

"Hon bär ansvar"

"Det är svårt att inte tycka synd om Therese Johaug när hon sitter på det där podiet och bara grinar. Hon snyter sig gång på gång i tröjan och mår uppenbarligen piss. Men samtidigt, hon bär ansvar för den här katastrofen. Oavsett vad hon säger", skriver NSD:s Moa Höjer.

Dagens Nyheters Johan Esk skriver:

"Först var Norge på väg att sänka skidsporten med sina segrar. Nu sker det på ett värre sätt. Med krämer och sprayer och märkliga bortförklaringar. Hade (bort)förklaringen som används nu när hela Norges skidälskling Therese Johaug åkt fast för dopning kommit från Ryssland, Italien, Finland eller Österrike hade vi i ärligt blåögda Norden himlat med ögonen och suckat. Nu är det definitivt dags att lägga in Norge i samma gäng av fuskarländer."

Trovärdigheten i spillror

Aftonbladets Kristoffer Bergström skriver att Therese Johaug inte verkar ha velat fuska, men ändå är skyldig och förtjänar ett kännbart straff. "Du ansvarar för din kropp, oavsett om du har lyssnat på tio idrottsläkare eller en slugt leende typ som säljer grönlila kukpiller. Följaktligen är Therese Johaug skyldig till att frivilligt ha behandlat sig med trofodermin som – oavsett om hon visste det eller inte – innehåller samma milda anabola steroid som användes av östtyska muskelberg på 80–talet", skiver Bergström.

Svenska Dagbladets Anders Lindblad:

"Har ni hört Norgehistorien om landslaget där alla verkar ha astma och den ansvarige läkaren inte ser varningssymbolen för dopning? Jo, den är helt sann. Men inte det minsta rolig. Och nu är trovärdigheten för världens bästa landslag slagen i spillror."

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset