Stora otäcka bölder kan drabba den som använder ett av de största schampomärkena. Den hårresande varningen har blivit viral i sociala medier, men det är något skumt med den.

Skärmdump

Bilden till höger visar varningen som sprider sig i sociala medier – och är baserad på bilden till vänster, en frökapsel från en lotusblomma.  

"Bölden" är egentligen frökapseln från en lotusblomma som någon har photoshoppat in på en människokropp. En av dem som fick syn på den manipulerade bilden i sociala medier var Tomas Byström, utredare av kosmetiska produkter på Läkemedelsverket.

En av myndighetens uppgifter är att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter och Byström genomskådade bluffen på en gång. Det faktum att en liknande bild – även den med en frökapsel från samma växt – cirkulerade i sociala medier för en tid sedan gjorde det hela ännu lättare att genomskåda, säger han.

– Av kosmetiska produkter ska det inte vara något som kan orsaka sådana sår, säger han.
– De skador som kan uppstå och som vi har sett är rent allergiska ämnen mot vissa produkter.

Ofta handlar det om hårfärgningsmedel  och på senare tid har det även rapporterats om skador som kan uppstå när man använder nagelskulpteringsmedel.

► Fem fall då "Matfusket" själva har fuskat

Till ryktet hör även en "film" som visar det äckliga såret, men även den länken är photoshoppad och går inte till någon film.

Frågan är hur skräckhistorien uppkom. Bilden har visat sig vara ett falsarium, men allt kan ha startat som ett rykte när någon skadades vid användning av piratkopierat schampo. Sedan har historien bara blivit värre och värre.

I vintras stämdes ett företag i Helsingborg av Procter & Gamble sedan minst 200 000 flaskor av samma märke som den nu aktuella "varningen" gäller hade sålts i lågprisbutiker i Sverige. Flaskorna var piratkopior och Procter & Gamble krävde en miljon kronor av importören för varumärkesintrång.

Schampot marknadsförs effektivt mot mjäll, men en analys av innehållet i de fejkade flaskorna visade att de verksamma ämnena saknades. Men är det möjligt att piratkopian inte bara var overksam, utan även farlig att använda?

► Förväxlade ögonsalva med lim

Tomas Byström har aldrig hört talas om att ens piratkopierade hygienprodukter skulle vara särskilt farliga så länge som de används för det de är avsedda.
– I vart fall inte så att man får bölder som exploderar.

Den läskiga bilden är bara en variant på ett gammalt tema – Snopes.com skriver om en likande bild som spreds redan 2003. Bilden sades föreställa ett bröst tillhörande en kvinnlig antropolog som hade fått i sig larver när hon var i Sydamerika. Även den bilden var baserad på en frökapsel från en lotus.

Metro har utan framgång försökt att nå Procter & Gamble för en kommentar till hur de ser på den virala bilden och vad de gör för att stoppa ryktesspridningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset