Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar regeringens budgetproposition tisdagen den 20 september. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterar regeringens budgetproposition tisdagen den 20 september. Arkivbild.

Huvudnumret i regeringens budget är tio extra miljarder till landets kommuner. Men risken är att pengarna används för att täppa till hål i kommunernas ansträngda ekonomi i stället för att anställa fler i välfärden.

Sedan i våras har regeringen pratat om sina "välfärdsmiljarder". Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att de möjliggör att 30 000 kan anställas i skolor, på socialkontor, äldreboenden och andra kommunala verksamheter.

Öronmärks inte

Men pengarna öronmärks inte för speciella ändamål, kommunerna avgör själva var de gör bäst nytta. Och just nu finns det många kommuner som kämpar med att få verksamheten att gå ihop. Skatteintäkterna har blivit lägre än väntat, kostnaderna för vård, skola och omsorg ökar och flyktingmottagandet frestar på. Nyanställningar finns inte på kartan, det handlar mer om valet att höja skatten eller skära ned.

När finansminister Magdalena Andersson (S) var med i söndagens Agenda på SVT talade hon inte heller om tusentals nya jobb, utan om att de 10 miljarderna snarare kan bidra till att personal inte behöver sägas upp på vissa håll.

Efter nästa val

Som vanligt har regeringen och samarbetspartnern Vänsterpartiet redan presenterat många av budgetförslagen. En hel del av satsningarna startar rätt blygsamt 2017, sedan växer de till och först framåt 2019–2020 kommer de riktigt stora pengarna, alltså efter nästa val.

Det gäller till exempel för klimat- och miljösatsningarna, som Stefan Löfven kallar historiska. Av de nästan 13 klimatmiljarderna, är det endast 1,8 miljarder som gäller nästa år. Och en stor del av de pengarna handlar om att fylla på supermiljöbilspremien, som börjar ta slut.

Även polisen får vänta på den stora utbetalningen. Nästa år blir tillskottet 180 miljoner för polisen och Säpo. Först åren därpå byggs satsningen ut.

Snabbare jobb

En stor budgetpost nästa år är att förbättra asylmottagandet och korta vägen till arbetsmarknaden för nyanlända. Migrationsverket och domstolarna får 2,3 miljarder kronor extra för att hantera alla asylansökningar. Många av de 163 000 personer som sökte asyl förra året väntar ännu på besked och domstolarna måste hantera överklaganden från dem som får avslag. Även Arbetsförmedlingen får mer pengar.

Regeringen har också presenterat en skur av olika mindre förslag. Läslyft i förskolan, bättre djurskydd, kompetenslyft i äldreomsorgen, bredband i glesbygd och integration inom idrotten, bara för att nämna några. Och fler satsningar kan komma när Magdalena Andersson presenterar budgeten på tisdagen.

Däribland väntas ett tillskott till Trafikverket på 8,7 miljarder kronor för åren 2019–2020, pengar som ska gå till underhåll och investeringar i infrastrukturen. Framför allt är det järnvägsnätet som behöver rustas upp, skriver Magdalena Andersson, Per Bolund (MP) och Ulla Andersson (V) gemensamt på DN Debatt. Senare i höst kommer en infrastrukturproposition för åren 2018–2019.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset