Hélène Lidman, 31, uppmanar andra tjejer att vara uppmärksamma när de promenerar ensamma på kvällar.
Hélène Lidman, 31, uppmanar andra tjejer att vara uppmärksamma när de promenerar ensamma på kvällar.

Sent i lördags kväll blev Hélène Lidman, 31, attackerad en okänd man när hon var ute på kvällspromenad med sin hund Ossie på Gärdet på Östermalm i Stockholm. Nu vill hon varna andra tjejer som är ute och går ensamma om kvällarna.

Det var vid tiotiden i lördags kväll som Hélène plötsligt blev påhoppad bakifrån av en medelålders man med cykel, som slet tag i henne och försökte dra henne mot sig.

Efter att ha skrikit åt Ossie som befann sig lite längre bort på Gärdet kom han springande mot dem, varpå mannen backade. Han ska sedan ha följt henne hela vägen hem och sagt att han ”bara ville prata”.

Hon klarade sig med enbart några blåmärken men är en vecka efter det inträffade fortfarande påverkad av händelsen.

► LÄS MER: "Kvinnor springer på grund av män" – nu hyllas Johns inlägg på nätet

– Min första reaktion är att det är helt vansinnigt att man inte ska kunna gå ensam som tjej på kvällen utan att det ska komma någon galning, men det kommer jag nödvändigtvis inte sluta med men det kommer ta ett tag, helt klart, berättar Hélène för Metro.

Dagen efter händelsen skrev hon ett öppet facebookinlägg, där hon berättade vad hon varit med om och varnade andra tjejer som är ute och går på kvällen.

”Hade inte min hund kommit i just det ögonblicket så hade den här historien inte haft ett lyckligt slut, det var i alla fall min känsla. Jag hade dessutom glömt mobilen hemma så jag var helt ensam och utsatt. Jag är en tjej med ganska mycket kraft, men man har ingenting att sätta emot en normalvuxen man.”

”Jag vill inte att någon ska bli rädd, men var uppmärksamma. Gå i sällskap med någon. Ha ALLTID mobil med dig. Sprid gärna det här så inga fler tjejer råkar illa ut.”

– Först och främst blir jag förbannad att allt som krävs är en otäck person, och att en ögonblickshandling kan påverka mitt liv. Jag kan inte föreställa mig hur tjejer som blir våldtagna eller misshandlade på riktigt känner, säger Hélène Lidman.

– Jag tänker att det är många tjejer som går där utan hund och med hörlurar. Nu var det en lördag kväll och jag var vid tillfället spiknykter, men det kan lika gärna vara någon som kommer från en fest som inte har samma reaktionsförmåga, så jag ville bara varna alla tjejer som är ute och knatar att vara försiktiga.

LÄS MER: DEBATT. Till dig som våldtog min dotter

Inlägget har i skrivande stund delats över 4 300 gånger. Många har också skrivit till henne och tackat för att hon delat med sig.

Händelsen är polisanmäld och ärendet är rubricerat som misshandel.

Ikväll, ute på stora Gärdet, blev jag påhoppad av en man på cykel. Han slet tag i mig och försökte dra mig mot honom....

Posted by Hélène Lidman on  Saturday, August 22, 2015
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset