Vid regelbunden motion blir energianvändningen effektivare.
Vid regelbunden motion blir energianvändningen effektivare.

För att optimera kroppen bör man träna regelbundet

EFFEKTIV Som gyminstruktör får jag väldigt ofta frågan om vilken av metoderna hög- respektive lågintensiv träning som är mest effektiv vid fettförbränning. För att inte riskera att förstärka befintliga myter och felaktiga antaganden finns det tre faktorer jag brukar belysa: intensitet, varaktighet och anpassning.

Intensiteten avgör hur stor andel fett respektive kolhydrater som förbränns under en viss aktivitet. Genom att springa (högintensivt) i 60 minuter förbränner du fler gram fett än om du promenerar (lågintensivt) samma tid. Däremot använder kroppen en större andel fett som energikälla under promenaden. Ju högre intensitet desto mindre andel fett, men med en i gram räknat högre förbränning.

Varaktigheten påverkar vilka energikällor kroppen använder under en viss aktivitet. Vid kortare aktiviteter (upp till cirka 20 minuter) använder kroppen mest kolhydrater som energi varefter fettförbränningen blir mer effektiv.

Anpassning sker när du under en längre tid motionerar regelbundet. Detta har en tvådelad effekt;
Din kropp använder vid träningstillfället en större andel fett som energikälla då syreupptagningsförmågan blivit bättre.
Energianvändningen blir effektivare, vilket leder till att du förbränner färre kalorier under samma övning. Därför är det bra att alternera med både hög- och lågintensivträning för att bibehålla en hög kaloriförbrukning.

Kom ihåg att det är den ackumulerade effekten som ger synliga resultat. Träna regelbundet för att optimera kroppens förmåga till fettförbränning.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset