En leopardunge rymde på måndagen från sin inhägnad på Nordens Ark genom ett hål i staketet. Men säkerheten på svenska djurparker är generellt väldigt hög, enligt Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet.
En leopardunge rymde på måndagen från sin inhägnad på Nordens Ark genom ett hål i staketet. Men säkerheten på svenska djurparker är generellt väldigt hög, enligt Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet.

En leopardunge lyckades rymma från ett hägn i Nordens Ark. Det händer att människor skadas i olyckor på djurparker, men i Sverige är incidenterna ovanliga.– De olyckor som händer drabbar personalen, säger Jonas Wahlström, föreståndare för Skansenakvariet.

En leopardunge lyckades på måndagen ta sig ut genom ett hål i ett staket på Nordens Ark, men kunde fångas in av personalen efter 20 minuter.

Små leoparder är ofarliga för besökare, men vad hade hänt om pappa leopard tagit sig ut på samma sätt?

– Då skulle den snarare hålla sig undan. Det finns bara tre kategorier av djur som ser människor som föda: isbjörnar, stora krokodiler och stora hajar, säger Jonas Wahlström.

Generellt hög säkerhet

Trots det är inte olyckor som leder till skador eller till och med dödsfall helt otänkbara. För två veckor sedan dödades en kvinna i Kina av en tiger sedan hon klivit ur bilen under en safaritur på en djurpark. I Marocko omkom en sjuårig flicka efter att ha blivit träffad av en sten – kastad över stängslet av en elefant.

Men Jonas Wahlström betonar att det ändå finns en skillnad mellan olyckor utomlands och vad som kan hända i Sverige.

– Säkerheten på svenska djurparker är generellt väldigt hög. Jämför man med historier om incidenter i till exempel Afrika med bristande säkerhet så ser det inte så miserabelt ut i Sverige, säger han.

Lejonen tas in

På Kolmårdens djurpark, där en skötare dödades 2012 efter att ha attackerats inne i varghägnet, säger man sig ta säkerheten på största allvar. Lejonen tas in för natten vid dåligt väder och varje morgon besiktigas alla stängsel som hägnar in den 160 hektar stora parken. Vallgravar och kameraövervakning är andra säkerhetsåtgärder.

Oftast är besökares agerande orsaken när incidenter uppstår, enligt säkerhetschef Niclas Palmqvist.

– Det är mycket svårare att ha med människor att göra än med djuren, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset