Tommy Körberg och Malena Ernman gör gemensam sak och ger sig ut på en gemensam turné i jul.
Tommy Körberg och Malena Ernman gör gemensam sak och ger sig ut på en gemensam turné i jul.

Nu är det jul igen – i alla fall om man ska tro våra artister. Julkonsertsäsongen är i full gång ute i landet. – En julkonsert kan vara ett ljus i mörkret för själen, säger Tommy Körberg som turnerar tillsammans med Malena Ernman.

Tommy Körbergs album "Tommys jul" kom 2014 och var en platta med seriösa förtecken. Mörkare stråk som skilsmässor, död och ensamhet fick ta plats.

Den har han med sig i bagaget nu när han och Malena Ernman ger sig ut på turnén "Vintertid".

Motrörelse

Men med ett hårdare samhällsklimat och oroligt världsläge vill duon också komma med något annat.

– Nu är det allvar, känner vi. Vi är på väg åt helt fel håll och vi måste vara en motrörelse. Jag vill kunna komma med ett budskap som faktiskt betyder någonting. Både jag och Tommy är väldigt bestämda på den punkten och har samma åsikter när det gäller underhållning: det är viktigt att kunna tycka, säger Malena Ernman.

Men musiken sätts ändå i första rummet, försäkrar hon.

– Vi kommer inte prata sönder konserterna. Men folk kommer att förstå vad vi står för, och musiken kommer att säga det mesta. Tommy har många sånger som handlar om samhällsfrågor, och den mesta julmusiken handlar om kärlek och empati, så det blir ju naturligt.

Brett genreutbyte

Publiken bjuds även på ett brett genreutbyte mellan klassisk musik, pop, rock, jazz och folkmusik. Ernman och Körberg säger att de kompletterar varandra trots att deras musikaliska bakgrund är olika, och att de har lagt ned ett enormt arbete på att få till den rätta stämningen på konserterna.

– Musik kan vara väldigt helande och man ska ta det på allvar. Det hade varit enkelt att ta de mest kända låtarna, smälla upp två julrosor på scenkanten i en gymnastiksal och håva in en massa pengar. Men vi försöker verkligen hitta en bra stämning, säger Tommy Körberg.

Och det finns en låt som inte stryks ur repertoaren. Kosta vad det kosta vill, enligt Körberg:

– Jag får helt enkelt lov att sjunga "O helga natt" trots att den har egentligen har en jättekonstig text: "Folk fall nu neder". Men den slår an en stämning hos människor som man inte kan ta ifrån dem.

Anders Wiklund/TT
Otaliga svenska artister är ute på vägarna i december. Malena Erman och Tommy Körberg är två av dem.
Pontus Lundahl/TT
Carola ger sig, sin vana trogen, ut på julturné. Arkivbild.
Anders Wiklund/TT
Christer Sjögren är dragplåster på mastodontturnén "I juletid". Arkivbild.
Janerik Henriksson/TT
Delar av "Stjärnklart"-gänget som turnerar genom Sverige i vinter: Anders Berglund, Henrik Schyffert, Molly Sandén och Martin Stenmarck. Arkivbild.
Per Larsson/TT
Louise Hoffsten ska rocka med The Refreshments i jul. Arkivbild.
Jessica Gow/TT
Rickard Söderberg åker på julturné med Arja Saijonmaa. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset