Angela Merkel är på stormaktsmöte i Kina, där hon på bilden lyssnar till Kinas president Xi Jinpings tal, men har ett bistert opinionsläge att vänta när hon kommer hem.
Angela Merkel är på stormaktsmöte i Kina, där hon på bilden lyssnar till Kinas president Xi Jinpings tal, men har ett bistert opinionsläge att vänta när hon kommer hem.

Högerpopulistiska AFD:s fortsatta framgångar i Tyskland skakar om landets politiska landskap. Partiets snabba uppgång kan delvis förklaras med att det funnits ett tomrum på högerkanten i tysk politik, enligt en tysk statsvetare.

Efter att ha puttat ner förbundskansler Angela Merkels CDU från positionen som andra största parti i hennes hemstat Mecklenburg-Vorpommern i och med söndagens regionalval finns AFD nu representerat i nio av 16 tyska delstater.

Nu siktar partiet – som bildades för bara tre år sedan – på att ta sig in i förbundsdagen i nästa års nationella val. Det ser de ut att klara med besked enligt opinionsmätningar.

Flyktingfrågan stor faktor

Väljare som är missnöjda med Merkels välkomnande inställning gentemot flyktingar under förra året har lockats av AFD:s islamfientliga och skarpt invandringskritiska retorik.

Merkel, som i en kommentar på måndagen sade att hon är "väldigt besviken" över resultatet i sin hemstat, medgav att flyktingfrågan haft betydelse för nederlaget.

– Det är uppenbart att det hade något att göra med flyktingsituationen. Men jag tror ändå att besluten vi fattade var riktiga och att vi måste fortsätta att arbeta utifrån dem, sade förbundskanslern, enligt AFP.

Samtidigt underströk Merkel att antalet ankommande asylsökande minskat drastiskt jämfört med förra året. Hon sade också att mycket behöver göras för att "återfå förtroende" och pekade ut integrationen av de som kommit, liksom att de som fått avslag på sina asylansökningar måste lämna landet, som nyckelfrågor.

Växer i tomrum

Merkels regering började redan efter AFD:s framgångar i tidigare delstatsval anlägga en hårdare ton och kommer sannolikt att se sig tvungen att föreslå en stramare flyktingpolitik inför nästa års val, tror statsvetaren Werner Patzelt vid Dresdens tekniska universitet.

– Med CDU sitter i något av en rävsax. Om de skulle utlysa en ny form av invandringspolitik skulle de svika de många väljare som trots allt fortfarande stödjer Merkels inställning. Samtidigt är det tveksamt om det skulle ge dem något erkännande från människor som lämnat partiet, som uppfattar det som att det enda sättet att ändra dess politik är genom att rösta på AFD.

Förutom växande invandringsfientliga strömningar kan AFD:s snabba inbrytningar i tysk politik förklaras med att det under en längre tid funnits ett tomrum till höger om CDU, som orienterat sig mot mitten i och med koalitionssamarbetet med SPD, menar Patzelt.

– De fyller det här tomrummet, som uppstått i och med socialdemokratiseringen av CDU och marginaliserandet av partiets konservativa högerflygel, säger Patzelt.

Normalisering

Men AFD har stulit röster från partier på hela den politiska skalan, och även mobiliserat soffliggare.

– De tilltalar de tyskar som känner att det finns en politisk elit och medieelit som blivit avskuren från vad vanligt folk tänker i Tyskland, och som är oroade för att alltifrån invandringspolitiken till globaliseringen och eurosamarbetet är dåliga för Tyskland.

Michael Sohn
AFD-kandidaterna Leif-Erik Holm (som trots namnet inte är svensk) och Beatrix von Storch firar valframgångarna i Schwerin i söndags kväll.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset