Angela Merkel och Andre Poggenburg.
Angela Merkel och Andre Poggenburg.

Det högerpopulistiskt partiet AfD nådde stora framgångar i de delstatsval som ägde rum i Tyskland under söndagen. Partiet, som bildades för tre år sedan, överträffade alla opinionssiffror.

Under måndagsmorgonen stod det klart att det högerpopulistiskt partiet Alternativ för Tyskland (AfD) var de stora vinnarna under de delstatsval som ägde rum i tre tyska delstater under söndagen. Partiet fick 24 procent i Sachsen-Anhalt, 15 procent i Baden-Württemberg och över 12 procent i Rhenland-Pfalz, rapporterar Daily Mirror.

 LÄS MER: EU-grupp vill bli av med AfD

 

För bara ett år sedan var det otänkbart. AfD bildades för blott tre år sedan för att protestera mot den nedskärningspolitik som följt i samband med den skuldkris som präglar Europa och har kritiserat förbundskansler Angela Merkels generösa flyktingpolitik. Något som hon hyllats över på flera andra håll. Amerikanska magasinet Times utsåg Merkel till årets person i decemver och Barach Obama har även han hyllat henne. 

Men Merkel har under det senaste året också mött allt mer kritik och som Sveriges radio kunnat rapportera om har valresultatet i en hög grad tolkats som ett slag mot Merkels flyktingpolitik.

Trots det goda resultatet kommer AfD inte att få en särskilt stor makt. Alla andra partier har sagt nej till att samarbeta med AfD, men partiets höga valresultat innebär ökade svårigheter för regeringsbildningar i delstaterna. 

AFP var dock mycket nöjda med sitt resultat. Enligt Mirror ska Andre Poggenburg, som är partiets ledare i Sachsen-Anhalt, ha beskrivit kvällen som "fantastiskt".

– Vi har slåtts som lejon för vårt land. Angela Merkel är den värsta kanslern i förbundsrepublikens historia, sa han.

I Sachsen-Anhalt blev AfD näst största parti. De flesta som röstat på partiet var personer som inte röstat innan, eller personer som tidigare röstat på Merkels Kristdemokrater.

► LÄS MER: Merkel ändrar inte flyktingpolitiken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik