Då polisen slog till mot mannen hittades nästan 320 000 kronor i kontanter och papper som höll höghaltigt kokain.
Då polisen slog till mot mannen hittades nästan 320 000 kronor i kontanter och papper som höll höghaltigt kokain.

Polisen slog till mot en man i Stockholmsområdet och hittade spanska dokument och drygt 300 000 kronor i kontanter. Ur dokumenten gick det att utvinna omkring ett och ett halvt kilo höghaltigt kokain. Nu har mannen dömts till ett långt fängelsestraff.

I januari skulle en 45-årig man hämtas till förhör i ett annat knarkärende. Men då polisen kom in i hans bostad fattade de misstankar mot en bunt dokument. Dessutom hittades strimlat papper och papper som låg i en balja med spritlösning. Materialet skickades till NFC, Nationellt forensiskt centrum.

– Det visade sig att pappret innehöll kokain. Man kunde få ut cirka 600 gram kokain. Men en del av pappret var tidigare urlakat och jag menade att man totalt ur pappret kunde få ut ett och ett halvt kilo kokain, säger åklagare Lucas Eriksson.

Kokainet beskrivs som höghaltigt.

LÄS MER: 24-åring greps på Arlanda – hade svalt 80 kapslar med knark

Hur kokaindokumenten hamnat hos mannen är oklart.

– Pappret har impregnerats med kokain för att undgå upptäckt under transport. Det har troligen preparerats i utlandet och smugglats till Sverige. Det var spansk text på dokumenten, säger Lucas Eriksson.

Mannen åtalades för grovt narkotikabrott. Han har hela tiden nekat till brott och bland annat berätta att han förvarade ”kontorsprylar” åt en kompis från utlandet. Men rätten anser att hans förklaringar är ”mycket osannolika”, och dömer honom nu till fem och ett halvt års fängelse.

LÄS MER: Knarkligans matbluff – smugglade kokain i konservburkar

Rätten anser att kokainverksamheten pågått under en längre tid, genererat stora vinster och involverat flera personer. Mannens sambo och ytterligare en person utreds fortfarande för inblandning.

I samband med polisens tillslag hittades nästan 320 000 kronor i kontanter, och en klocka värderad till 35 000 kronor. Rätten anser att pengarna och klockan ”utgör utbyte av brottslig verksamhet”, varför fynden förverkas.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset