66 258 personer anmälde sig till högskoleprovet i dag. Klockan 16.20 var det över, och först på onsdag eftermiddag den 2 november kommer facit att publiceras på sajten Studera.nu
66 258 personer anmälde sig till högskoleprovet i dag. Klockan 16.20 var det över, och först på onsdag eftermiddag den 2 november kommer facit att publiceras på sajten Studera.nu

Drygt 60 000 personer, de flesta unga, bänkade sig i dag för att svettas över de 80 frågorna i högskoleprovet. De flesta kämpar ärligt, men fusk brukar förekomma varje år.– Upptäcker vi något kan det bli polisanmälan, säger Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet (UHR).

Han berättar att UHR har skärpt reglerna betydligt och bara en misstanke för fusk kan räcka till avstängning i två år.

– Då blir man bannlyst vid fyra provtillfällen. Så det kan svida rejält, och som lök på laxen kan man bli polisanmäld, säger Lernefalk.

Nytt för i år var att sista delpasset fanns i flera versioner, och tanken bakom är just att det ska gå att avslöja fuskare.

– Så om någon fått svaren uppläst i en gömd öronsnäcka eller liknande, går det inte så bra för den personen i det momentet. Och har du väsentligt sämre på sista delprovet finns det anledning för oss att misstänka fusk.

Facit på onsdag

Någon tillförlitlig detaljstatistik om misstänkta fuskare under höstupplagan av provet och andra detaljsiffror finns däremot inte tillgängliga i nuläget. På onsdag eftermiddag avslöjas facit medan frågorna publiceras redan på lördagskvällen på sajten Studera.nu. Och den 28 november får deltagarna reda på hur många poäng de fått. Max är 2,0 och vid varje provtillfälle brukar några hundra nå upp till högsta poängen.

– Men det är som en kölapp. För att komma in på en utbildning måste du också ha betyg i de ämnen som krävs för utbildningen. Ska du bli lärare i spanska krävs förstås att du har fått betyg i spanska, säger Lernefalk.

De enda tillåtna hjälpmedlen för att få fram svaren är blyertspenna, radergummi, linjal och markeringspenna. Mobiltelefoner och andra elektroniska apparater måste lämnas in där de 3 800 provvakterna från de 21 universiteten och högskolorna bestämmer att de ska vara.

Hjärnan viktig

De allra viktigaste hjälpmedlen är därför sådant som deltagarens hjärna, koncentrationsförmåga, kunskaper och erfarenheter.

Av de cirka 66 000 som anmälde sig till höstprovet är två födda 1939, alltså snart i 80-årsåldern, medan den yngsta är född 2005.

– Könsfördelningen är ganska jämn, det är ungefär lika många kvinnor eller män som gör provet, säger Lernefalk.

En egenhet sticker dock ut. Nästan 80 procent av deltagarna är 24 år eller yngre.

– Tidigare var tanken att de som var lite äldre skulle få en andra chans till högskoleutbildning, men 1991 blev det öppet för alla. Man behöver inte ens vara svensk medborgare utan kan till och med vara turist. Betalar man 450 kronor får man göra provet, säger Åke Lernefalk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset