Självförtroende krävs för att öppna restaurang i Malmös hamninlopp. Men det har kockarna på Saltimporten Canteen all anledning att ha.Saltimporten CanteenTvå av Sveriges bästa kockar med talang för råvaror och stor kunskap lagar underbara luncher med skånska smaker lagade med finess i en cool gammal lagerlokal i Malmös hamninlopp.


Högsta klass av skäggiga mattalangerPå Malmökrogen Saltimporten Canteen används köttkrokar som hängare till jackor och hattar.

Det började med vadslagningar samt modemedvetna män med hippa titlar som odlade ut sin ansiktsbehåring. Plötsligt var de överallt. Pojkar som förvandlades till skogshuggare i rutiga skjortor och doppade skägget i naturviner.

Modebranschen har inte varit sen att hänga på och nyligen öppnade Headon Malmös första moderna barberare med en närmast spaliknande behandling för mannen och hans älskade krull.

Saltimporten Canteen har störst andel skägg bland personalen i stan: 100 procent. När vi skrev om dem sist var de ett pop up-kök som serverade soppor och grytor från canteener och hoppade från olika lokaler på samma gata i väntan på något eget.

Nu har de äntligen öppnat med ett riktigt kök, större möjligheter och en dagens meny som får det att vattnas i mungipan. Det kan låta så här: gris/äpple/pepparrot/spetskål, eller så här: tupp/morot/aska/dill.

Det krävs självförtroende att öppna en restaurang mitt i industriområdets ingenstans.

Något Ola Rudin och Sebastian Persson har all anledning att ha.

De är två av Sveriges bästa kockar, omtalade i magasin världen över och drev en gång krogen Trio. Att de öppnar lunchrestaurang i stället för en fine dining-krog ska vi buga och niga tacksamt för. En enkel lunch kan bli en underbar smakupplevelse när den lagas med denna talang.

Ingen lyxlunch på något vis, men även en kalops ger dig något nytt att upptäcka. Allt är så fint tillagat av de bästa råvarorna, färskt och lyckligt – med en märkbar skicklighet med mycket grönt från den skånska jorden.

Vid mitt senaste besök serverades rå, lätt halstrad sammetsmjuk lax i kuber. De kom i en djup tallrik under en bädd av tunt skivad rädisa toppat med vita ramslöksblommor. Vackert. Gömt under täcket hittade jag en krämig majonäsig sås med dragon som gjorde rätten fyllig. I botten låg skivade små potatisar kokta till obegripligt perfekt al dente-konsistens. En helt vanlig sommarsallad på ett ovanligt finessfullt vis.

Ola och Sebastian står själva bakom den enorma disken i vitt slakterikakel, serverar, pratar med gästerna och sätter en personlig stämning i matsalen med råa cementväggar och slakterikrokar till jackorna.

Det krävs en hel del för att servera lunch och kamma hem högsta betyg. Men det finns inte mycket att snacka om. Killarna kan. Killarna har skägg.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset