Den spanske socialistledaren Pedro Sánchez satsar allt på ett kort och avvisar intern och extern kritik om att hans linje tvingar Spanien till ett tredje val på ett år.
Den spanske socialistledaren Pedro Sánchez satsar allt på ett kort och avvisar intern och extern kritik om att hans linje tvingar Spanien till ett tredje val på ett år.

Det spanska socialistpartiet PSOE vägrar att möjliggöra en regeringsbildning genom att lägga ner sina röster i fredagens förtroendeomröstning. Skälen är många och skiftande.

I över åtta månader har Spanien saknat en fullt beslutsför regering. Parlamentsvalen i december och juni slutade med att högerpartiet PP blev störst, men inte tillräckligt stort för att kunna fortsätta regera utan stöd från andra.

PP-ledaren Mariano Rajoy, som ingått pakt med liberala Ciudadanos, lyckades på onsdagen inte nå erforderlig majoritet i kongressens första förtroendeomröstning.

I den andra omröstningen räcker det med fler ja- än nej-röster. Om PSOE skulle avstå från att rösta hade Rajoy kunnat bilda regering.

Pressas hårt

Trycket har varit hårt på att förmå PSOE att lägga ned sina röster och därigenom förlösa Spanien ur det politiska dödläget. Internt har höga regionala företrädare förespråkat den linjen, externt har även socialistiska ledarsidor krävt att PSOE tar ansvar för landet.

Men partiledaren Pedro Sánchez viker sig inte. Han vill inte kunna anklagas för att bli Rajoys "medbrottsling" av vänsterväljare som förknippar PP med korruption, alltför tuff åtstramningspolitik och skyhög arbetslöshet.

För PSOE är det livsviktigt att hålla nya vänsterrörelsen Podemos på mattan och fortsätta vara största vänsterkraft.

– Om vi ger upp den positionen, och enas om att stöda Rajoy, lämnar vi fältet öppet för Podemos, säger en av Sánchez rådgivare till AFP.

Lite som fattas

Teoretiskt räcker det för Rajoy om minst sex ledamöter från nej-sidan duckar för partipiskan och lägger ner sina röster på fredag. Men allt talar för ett nytt nederlag och troligen nyval i december, i så fall det tredje valet på ett år.

Ett tredje val ger också Sánchez chans till revansch efter det usla resultatet i junivalet, PSOE:s sämsta hittills. Och om PSOE rycker fram bör de nyare partierna Podemos och Ciudadanos tappa mark, hoppas Sánchez som då skulle stärka sin ställning i partiet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset