KEF LS50 Wireless är årets bästa trådlösa högtalare enligt Ljud & Bilds recensenter.
KEF LS50 Wireless är årets bästa trådlösa högtalare enligt Ljud & Bilds recensenter.

Nya innovationer har gjort det enklare än någonsin att hitta välljudande hög­talare oavsett vilken budget du har. Här är årets fem bästa högtalare framtagna av magasinet Ljud&Bild – kategori för kategori.

Bose Soundlink Mini 2

Typ: Minihögtalare.

Kommentar: Liksom föregångaren blir man förvånad första gången man lyssnar. Blicken börjar leta efter en större högtalare i rummet, för det kan väl inte vara den där lilla rackaren som låter? Jodå, Soundlink Mini har förvånansvärda volymresurser och en riktigt påtaglig bas. Magi! Dessutom en av de sobrare små högtalarna och dess lättmetallhölje gör den tålig.

Pris: 2 000 kr.

Betyg: 5/5.

Audio Pro Addon T10 Gen 2

Typ: Kompakthögtalare.

Kommentar: Uppföljaren till 2013 års bästa trådlösa högtalare. Vi noterar fler och bättre kontroller, medan insidan har fått uppdaterad elektronik, förstärkare och element. Addon T10 Gen 2 har rejält med kraft som fyller ett helt rum med ännu renare och vackrare ljud. Och detta till synes utan ansträngning. Hatten av!

Pris: 3 000 kr.

Betyg: 5/5.

KEF LS50 Wireless

Typ: Trådlösa högtalare.

Kommentar: En trådlös versionen av KEF LS50. Spelar förbluffande stort och tufft och målar upp en varm och fylligt ljudbild med mer djupbas än de flesta är vana vid från små högtalare. Jag kan inte komma på någon bättre högtalare för de som är mer än genomsnittligt intresserade av musik och inte baxnar över prislappen.

Pris: 25 000 kr.

Betyg: 5/5.

Dynaudio EMIT M10

Typ: Stativhögtalare, budget.

Kommentar: Med Dynaudio brukar vi veta vad vi får, men Emit M10 överträffar våra förväntningar. Den här lilla krabaten höjer sig ett snäpp över konkurrenterna i prisklassen. Den klarar alla musikstilar på rak arm och det finns ingenting i ljudet som avslöjar att vi har med en relativt billig högtalare att göra. Kom bara ihåg att para ihop den med en ordentlig förstärkare.

Pris: 6 000 kr.

Betyg: 5/5.

BeoSound Shape

Typ: Modulsystem.

Kommentar: Ett högtalarsystem som bryter mot den traditionella uppfattningen av stereohögtalare. BeoSound Shape är både diskret och iögonfallande på samma gång. Man kan inte se några synliga högtalare i rummet, däremot en väldigt distinkt ”väggdekoration” som består av sexkantiga paneler som sitter i ett mönster. Antalet fält bestäms av plats och plånbok.

Pris: från cirka 40 000 kr.

Betyg: 4/5.

 

Sticker hål på ”eviga sanningar”

Snart går det att säga ajöss till flera av de ”eviga sanningarna”. Djup bas från ett litet kabinett? Inga problem! Frihet att ställa högtalaren där det finns plats? Det fixar datorn, som korrigerar för rummets påverkan. Välkommen till framtiden!

Högtalaren som vi är vana vid att se den har mer än 100 år på nacken. Och även om det har hänt en hel del så är grundprincipen densamma som på 1800-talet. Men nu håller det på att förändras. Allt fler av de nya modellerna är nämligen aktiva och fyllda med digital elektronik.

Denna artikel är ett samarbete med magasinet Ljud & Bild.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik