Åsa Anderberg driver gårdsbutiken Eko-skafferiet utanför Bjärred.  Potatisen ska provgrävas i dagarna, Åsa tittar till plantorna. 
Åsa Anderberg driver gårdsbutiken Eko-skafferiet utanför Bjärred.  Potatisen ska provgrävas i dagarna, Åsa tittar till plantorna. 

Nu börjar högsäsongen för Skånes gårdsbutiker och aldrig förr har intresset för att driva gårdsbutik varit större. ”Det är mer en livsstil än en affärsverksamhet”, säger bonden Åsa i Bjärred.

Kinga Lezanska Sjölin
Högtryck för Skånes gårdsbutiker

Rabarber odlad på gården utanför butiken. 

Redan i dag finns det 133 registrerade gårdsbutiker i Skåne, visar färska siffror från Lantbrukarnas riksförbund, som Metro tagit del av .

– Marknaden är långt ifrån överetablerad och intresset för att driva gårdsbutik ökar hela tiden, säger Anders Svensson, ledamot i LRF:s regionstyrelse i Skåne.

Enligt LRF:s siffror hade de 782 gårdsbutikerna i Sverige en omsättning på nästan en halv miljard kronor under 2011. Utöver detta drivs det en mängd gårdsbutiker som inte är registrerade hos LRF. Konceptet gårdsbutik kan vara en riktig framgångssaga, särskilt i kombination med turism.

– Det gäller att hitta rätt koncept, rätt läge och tajming. Här i nordvästra Skåne där jag själv är verksam har vi flera gårdar som lyckats väldigt bra med sina butiker, säger Anders Svensson.

Åsa Anderberg och hennes make Ingeman driver sin gårdsbutik Eko-skafferiet i Bjärred parallellt med ett ekologiskt jordbruk. De odlar i huvudsak rotfrukter och började med att sälja egenpressad morotssaft till butiker.

– Vi började med att sälja lite rotfrukter hemma men öppnade en riktig liten gårdsbutik 2007.       Idag säljer vi både egna och importerade ekogrödor, säger Åsa Anderberg.

Till skillnad från många andra gårdsbutiker som håller öppet enbart under sommarmånaderna har Åsa och Ingeman öppet året runt.

– Vi jobbar, bor, har våra barn här och driver allt själva. Gårdsbutiken är definitivt inte något vi tjänar stora pengar på. Det är mer en livsstil än en affärsverksamhet, säger Åsa Anderberg.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset