Det föreslås höjda fiskekvoter för flera fisksorter i Östersjön, men något förslag om torsken finns ännu inte. Arkivbild.
Det föreslås höjda fiskekvoter för flera fisksorter i Östersjön, men något förslag om torsken finns ännu inte. Arkivbild.

Det kan bli höjda fiskekvoter för flera fiskeområden och sänkta kvoter för ett fåtal, men torskfrågan behöver utredas ytterligare. Så ser EU-kommissionens förslag till fiskekvoter i Östersjön 2017 ut.

De olika fisksorterna delas in i tio olika områden. För sex av dessa föreslår EU-kommissionen att fiskekvoten höjs.

Det gäller sill i västra Östersjön, sill i Bottenhavet och Bottenviken, sill i centrala Östersjön, skarpsill, rödspätta och lax, förutom Finska viken.

Den största höjningen gäller rödspätta, med 95 procent jämfört med i fjol. Det bygger på att det finns ett gott bestånd som har växt sedan 2008, enligt ett pressmeddelande från EU-kommissionen.

För två av områdena föreslås en sänkning. Där gäller det sill i Rigabukten och lax i Finska viken.

När det gäller de två torskområdena, östra och västra Östersjön, behöver kommissionen mer information innan man kan ge ett förslag. Till i år sänktes kvoterna för torsken, men beståndet i västra Östersjön verkar trots det inte ha återhämtat sig, enligt kommissionen, som hänvisar till Internationella Havsforskningsrådet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset