När företagaren höjde priset på läkemedlet med 5 500 procent rasade nätet. Nu backar han efter den kraftiga kritiken.

Martin Shkreli, 32, är tidigare hedgefond-ägare och har i veckan hamnat i epicentrum av en kritikstorm där han anklagats för att vilja suga ut pengar från sjuka patienter. Läkemedlet Daraprim kostade tidigare drygt 100 kronor tabletten, men sedan Shkrelis företag, Turing Pharmaceuticals, köpt läkemedlet höjde det priset till över 6 000 kronor.

Läkemedlet används mot infektionssjukdomen toxoplasmos och används bland annat av patienter med aids och vissa typer av cancer, vilket Metro tidigare skrivit.

►LÄS MER: Finanshaj köpte upp aids-medicin – höjde priset med 5 500 procent

Men nu väljer alltså Martin Shkreli att backa från sin tidigare prishöjning. På tisdagskvällen berättade han för NBC News att priset ska sänkas igen. Exakt vad det nya priset kommer att bli är inte klart, men beslutet ska tas det närmaste veckorna.

– Ja, det är absolut en reaktion – det gjordes ett misstag vad gäller att få människor att förstå varför vi gjorde som vi gjorde. Jag tror det är klokt att sänka priset efter den ilska som människor känt, säger han till tv-kanalen.

Det nya priset kommer att ligga på en nivå så att läkemedelsaffären går jämnt ut eller ger en mindre vinst än tidigare tänkt.

I en intervju med CBS News tidigare i veckan sa Martin Shkreli att det tidigare priset för läkemedlet var på tok för lågt.

– Om det fanns ett företag som sålde en Aston Martin till priset för en cykel och vi köpte det företaget och sätter Toyota-priser så tycker jag inte det ska vara ett brott, säger han i intervjun.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa