Åklagaren vill ha en prejudicerande dom.
Åklagaren vill ha en prejudicerande dom.

Sedan förra veckan är det förbjudet för bilförare att använda mobilen i trafiken. Nu åtalas två män med stöd av den nya lagen.

För en vecka sedan trädde den nya lagen i kraft. Redan samma dag stoppades en 52-årig man av polisen i Malmö eftersom han hade mobilen i handen när han körde, rapporterar Skånska dagbladet.

När polispatrullen stoppade honom pratade han fortfarande i telefonen. Mannen ska ha sagt att han inte kände till den nya skärpta lagen. När polisen upplyste honom om lagtexten erkände han.

Två dagar senare stoppades en taxichaufför i Malmö för samma lagöverträdelse.

LÄS MER: Här är skadorna du kan få när du sitter med mobilen

I vanliga fall hade de två männen fått ett strafföreläggande eftersom de erkände brotten och straffet endast är penningböter. Men eftersom lagen är ny behövs en prejudicerande dom – och de båda åtalas därför för brott mot trafikordningen.

– Det är för att vi vill att tingsrätten ska pröva påföljden, säger vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors, vid åklagarkammaren för trafikbrott i Karlskrona, till Skånska dagbladet.

Men hon vill inte spekulera i vad påföljden kan bli i de aktuella fallen.

– Vi har valt att inte lämna något förslag till tingsrätten för att inte styra det på något sätt. Det är så vi brukar göra med nya brott. Sedan hoppas vi att något av målen går vidare till hovrätten så att det kommer en praxis även för dem, säger Ulrika Grenerfors till tidningen.

LÄS MER: Sveriges lärare: Vi vill ha mobilförbud i skolan

Fakta om nya lagen

Redan 2013 blev det förbjudet att använda mobilen på ett sätt som ”inverkar på bilkörningen”. Men lagen ansågs inte tillräcklig.

Den 1 februari i år skärptes därför reglerna för hur man får använda mobiltelefoner och liknande utrustning under körning.

Nu får man överhuvudtaget inte använda mobilen om man håller den i handen under körning med bil, motorcykel, moped, buss eller lastbil.

Den som bryter mot den nya lagen kan dömas till penningböter.

Källa: Trafikverket

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mobilförbud