En fransk journalist som hölls som gisslan av IS under tio månader tror inte att vapen kan stoppa terrorgruppen. Han tror tvärtom att Storbritannien bygger sin egen fälla genom att bomba Syrien.

TT

Nicolas Henin.

Den franska journalisten Nicolas Henin som hölls fången av IS under tio månader tror sig ha svaret på hur terrorgruppen ska stoppas uppger The Independent.

– Vinnarna av det här kriget kommer inte vara de som har de nyaste, dyraste och mest sofistikerade vapnen utan de som lyckas att vinna över folket, säger han i en intervju med The Independent.

► LÄS MER: Skäggklubben misstogs för IS-terrorister: "Helt sjukt"

Nicolas Henin är emot bombningarna av Syrien och tror i stället på att införa flygfria zoner över de områden som styrs av IS. 

– Vad vi måste göra – och det är verkligen det viktiga– är att få med den lokala befolkningen. Så fort folket får hopp om en politisk lösning så kommer den Islamiska staten att kollapsa, säger Nicolas Henning till The Independent.

► LÄS MER: Folkpartiet: Stockholms stad vill ge IS-krigare förtur i bostadskön

Att bomba Syrien gynnar IS enligt honom. Det gynnar IS och skapar enbart mer misär för folket.

– Varför gör vi så många misstag? Varför har människor så svårt att förstå IS vision? Säger Nicolas Hening.

Nicolas Hening är en frilansjournalist som under större delen av sin karriär har jobbat i Irak och Syrien. Tillsammans med andra gisslan höll IS honom fången i en underjordisk cell. Efter förhandlingar mellan den franska regeringen och gisslantagarna släpptes Nicolas Hening.I cellen satt även den amerikanska journalisten James Foley som senare avrättades.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset