De hetaste trädgårdstrenderna just nu är ätbara växter, egna höns och window farms.

Anders Kjellsson, driver en plantskola och är trendspanare. Han förklarar ökningen av egen grönsaksodling med att 70- och 80-talisterna har inspirerat varandra att hitta sätt att odla egen mat:

– Många saknar kopplingen mellan själva produktionen och det de äter.

Senaste trenden är så kallade window farms där du i stället för tung och smutsig blomjord använder näringslösning till dina blommor och växter på balkongen. Dessutom förutspår Anders Kjellsson att orange och turkost blir stora färger i år.

Generellt är återanvändning, ekologiskt och känsla för den egna produkten viktigt när det kommer till balkong- och mindre trädgårdsodling. Självhushållningen ökar och ’multifunktionalitet’ bland växterna är ett trendord 2012:

– Växterna ska blomma, ha en fin färg på bladen och gärna ha en frukt. 

Fler ideer kan du få på mässan Nordiska trädgårdar som öppnar idag.

Lina Nyberg

Urban Brådhe
Fler och fler odlar eget på balkongen, i sin trädgård, skaffar kolonilotter och går ihop till kollektivodlingar. Här syns Li Nelsson från Skyllebyholms yrkeshögskola på Trädgårdsmässan
Urban Brådhe
Jenny Forslund och Elisabeth Rågdahl justerar bevattningssystemet, en window farm, det hetaste inom egenodlingen just nu, i Stockholmshems monter på Trädgårdsmässan. Foto:
Urban Brådhe
Att hålla egna höns är en stor trend just nu. Att veta var produkterna kommer ifrån har blivit blir viktigare. Här är Rölunda gårds japanska silkeshöns.
Urban Brådhe
Carita Jokimäki, Lena Lindh från Skyllebyholms yrkeshögskola odlar i en byrå.
Urban Brådhe
Ulf Fransson, reklamchef Nelson Garden säger att trenden att odla egna tomater och gurkor är något som har kommit de senaste fyra-fem åren. Han förutspår att pumpa kommer att bli stort vilket är helt rätt färg enligt Anders Kjellson, trendspanare inom trädgrådsbranschen som tror på orange.
Urban Brådhe
Återanvändning av det du har hemma, som här en gammal parabol är resultatet av medvetenheten om konsumtionssamhället.
Isabelle Pohjanen , landskapsarkitektutbildning vid SLU i Uppsala
Urban Brådhe
Emma Axling vattnar Ekostigen Konsumentföreningen Stockholms röda stuga på Trädgårdsmässan som går av stapeln till helgen. Här får barnen lära sig att sätta egna frön.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset