Att råttor kommer upp ur toaletten låter som en modern myt. Men för familjen Gulbrandsen på Östermalm i Stockholm är det knaprande ljudet allt annat än fiktion – det har de till och med bevis på.

Per Gulbrandsen/All Over Press

Familjen har plågats av en råttfamilj som byggt bo i en rörkrök i deras gästtoa. Råttorna har byggt bo i en avsats under toaletten och använt den som bas för sina utflykter 

– Första gången var det något konstigt svart som slängde sig ner i toan. Andra dagen hade vi glömt toalocket och då var det något grått som satt på kanten, säger Per Gulbrandsen till Metro.

Han beskriver hur gnagandet har pågått i veckor och till och med hållit familjen vaken om nätterna.

– En morgon så låg det något stort svart och väldigt stilla nere i toakröken, det tror jag kan ha varit den stora råttan. 

Sedan dess har locket inte bara hållits stängt utan även tyngts ner med en ordentlig björnstaty i bly.Per jobbar med radio och spelade såklart in ljudet av en råtta som försöker gnaga sig upp genom toasitsen i trä. Där hör man tydligt hur en råtta gnager på toasitsen och plaskar i vattnet. Beväpnad med sina tydliga bevis gick han till hyresvärden och klagade.

– Från början hänvisade hyresvärden mig till Anticimex direkt vilket var lite märkligt men sedan i fredags fattade de att det var råttor i kåken och de måste skydda sin hastighet.

Lyckligtvis har familjen en till toalett där det aldrig varit några gnagare på besök.

Nu ska en råttgiljotin installeras i rören i fastigheten. Den har med framgång testats i Malmö och aktiveras av kroppsvärme. Råttliken transporteras sedan till reningsverket tillsammans med allt annat avfall där det blir biogas.

– Det är lite roligt. Vi har kört med biogas i tio år och nu kan vi alltså köra på de här råttorna med bilen, säger Per Gulbrandsen. 

Giljotinen kommer dessutom att placeras precis ovanför deras parkeringsplats och kunna höras av familjen om den utlöses när de ska in eller ut ur bilen. 

På Facebook har råttinvasionen i lägenheten på Östermalm varit en spännande följetong för alla Per Gulbrandsens följare. 

”Igår började teknikerna jobbet att stoppa råttattacken mot vår hyreskåk, i natt fick vi sova ostört och idag är känslan av "närvaro" helt borta i vår lilltoa, inga nya bitmärken syns. Det är kanske ingen där längre – är mardrömmen över? Vi håller tummarna. Hårt.”, skrev Per i tisdags. 

Sedan SVT gjort ett inslag om public service-kollegans råttdrama har dessutom flera tonsättare hört av sig och vill använda de inspelade råttljuden.

Håkan Kjellberg, skadeexpert på Anticimex, säger till SVT att de minst en gång i veckan handskas med råttor som kommer upp i toaletter i Stockholm.

LÄS MER: Se jätteråttan som tog sig in i Signes kök

Per Gulbrandsen har laddat upp ljudet på musiktjänsten Soundcloud. Du kan höra det nedan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset