Patric Hörnqvist och Filip Forsberg i Tre Kronors match mot Finland i lördags.
Patric Hörnqvist och Filip Forsberg i Tre Kronors match mot Finland i lördags.

Ratad i landslaget i fjol – i somras plockade Patric Hörnqvist, 29, hem Stanley Cup-titeln.Nu ser han chansen till något stort med Tre Kronor i World Cup.– Det betyder mycket för självförtroendet att vinna, det vill man bidra med här, säger han.

Hörnqvist och hans landslagskompisar landade i Washington i söndags och hann också med att göra sitt första träningspass efter den långa flygresan.

De åkte från Sverige med segern över Finland (6–3) i Scandinavium i ryggen. En match där Hörnqvist levererade ett poängfyrverkeri med två mål och två assist.

– Det händer inte så ofta att man gör fyra poäng i en match, framför allt inte på hemmaplan med Tre Kronor, så det kommer man aldrig att glömma, säger han.

Lyft med Crosby

Att vinna har varit sommarens tema för den förre Djurgårdsspelaren. Pittsburgh tog hem Stanley Cup-titeln i juni och Hörnqvist blev lagets näst bäste målskytt i slutspelet med nio mål.

Dessutom med stjärnan Sidney Crosby som kedjekompis. Ett partnerskap under de senaste två säsongerna som lyft Hörnqvist:

– Man måste spela mycket, mycket snabbare och ta snabbare beslut hela tiden. Han vill ha ett kvickt spel och är så jäkla snabb på skridskorna, så det gäller att hänga med i hans tempo och det har utvecklat mig som hockeyspelare, säger han.

Det är bara drygt ett år sedan Hörnqvist ratades i landslaget av förre förbundskaptenen Pär Mårts. Hörnqvist erbjöd sina tjänster till VM i Prag 2015, men Mårts var inte intresserad. En besvikelse som Hörnqvist så här i efterhand viftar undan.

– Vi har lagt det bakom oss och pratat ut om det där, det är inga hard feelings, säger han.

"En fördel"

Nu satsar han i stället på att fortsätta segerparaden från i somras i World Cup:

– Chanserna är jättestora. Vi har en av de bästa kedjorna med Sedin och Loui (Eriksson) som har spelat och lyckats bra med varandra tidigare, det kan betyda väldigt mycket i en så kort turnering. Där har vi en fördel, säger han.

Hans egen kedja med Nicklas Bäckström och Filip Forsberg visade med sina fyra mål mot Finland vilket segervapen de också kan vara. En trio som på pappret har alla kvaliteter som behövs, Bäckströms geniala passningar, Forsbergs målskytte och Hörnqvists outtröttliga slit där han banar väg både för sig själv och sina kedjekamrater framför motståndarkassen.

– Det gäller att vi får fast pucken i motståndarzonen och får i gång rullningarna. Kan vi ge pucken till "Bäckis" så kan jag och Filip göra oss fria på kanten för direktskott. Filip är enormt skicklig en mot en och jag gillar att vara lite närmare motståndarmålet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset