Haka på den nya weekend-trenden och förläng vistelsen i storstaden med en roadtrip ute på landet. Bildsköna San Francisco kombineras bäst med chica Napa Valley.

Här i vinlandet handlar allt om boende, smaker och pittoreska vyer. Dalens huvuddel som sträcker sig från orten Napa i söder till Calistoga i norr, en bekväm tur på ca 3,5 mil.
Längs vägen finner du några av Kaliforniens vackraste och frodigaste vingårdar, många med produktion sedan generationer tillbaka.
En bra idé är att börja i Napa, en timmes bilresa från San Francisco, som har ett rikt utbud på restauranger och butiker.
Bor gör du bekvämt och prisvärt på nyrenoverade River Terrace Inn. Lokalt odlade råvaror twistas med kulinarisk finess signerad Executive Chef Matthew Grigg. Ranchvibbarna är höga här på gemytliga River Terrace och ALBA drar numera en matintresserad publik från hela regionen.

metroresor

Tjugo minuter norröver väntar nästa stopp i världens mest Michelin-belönade matby, Yountville. Lunch på Thomas Tellers legendariska bistro Bouchon, tar lyxlunchen till nya höjder. Avslappnat och sofistikerat på samma gång, med färska Napa-råvaror i fransk remix.
De höga köksambitionerna har sitt ursprung i välrenommerade Keller-krogen The French Laundry, som på riktigt satte Yountville på den kulinariska kartan. Dyrt men och andra sidan, en matupplevelse i världsklass att imponera den mest svårflörtade gourmanden.

Från Yountville, via Oakville och Rutherford, med siktet inställt på St Helena. Här käkar du på Michelin-belönade Terra, en liten kvarterskrog med enormt höga ambitioner. Och visst funkar det. Mer prisvärda och smakrika finrätter får man leta efter.

2 maxade dagar i Napa Valley:

Bo och ät dag 1:

River Terrace Inn & ALBA, Napa
riverterraceinn.com

metroresor

Lunch dag 2:

Bouchon, Yountville
thomaskeller.com

 
bouchonbistro

Middag dag 2:

Terra, St Helena
terrarestaurant.com

 
napavalley

Vinprovning:

Be receptionspersonalen på River Terrace Inn om en vinkarta. På vägen norrut finns det mängder av härliga vingårdar att besöka. Ta det lite spontant – alla behöver inte förbokas.

Så tar du dig hit:

Tack vare priskrig mellan SAS, Norwegian och nu även Finnair, som erbjuder smidiga anslutningar via Helsingfors, är flygpriserna till Kalifornien lägre än någonsin. Jämför priser på momondo.se eller flygresor.se.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset