Julie – lantlig feststämning i stan.
Julie – lantlig feststämning i stan.

Kanske behöver du lite post-semestertröst så här på randen till höstmånaden? Här är två helt nya krogar och en upphottad klassiker att ta udden av vardagslunken i september.

Taquerian – så långt från texmex du kan komma
I samma veva som hettan i Malmö började närma sig samma temperaturer som i Mexico City öppnade den kritikerrosade Taquerian upp i en hörna av Falkenbergsgatan på Möllan. Men det var inte enbart temperaturen som påminde om Mexiko. Här serveras autentiska tacos lagade från grunden. Chile poblano är fylld av en het-söt köttig paprika, Al pastor med grillat fläsk och fruktig ananassalsa är en riktig publikfriare och det knapriga höljet på pescadon gömmer saftiga mjälla bitar torsk. Det är kryddpackat, ibland riktigt hett men framför allt vällagat och beroendeframkallande gott!

Falkenbergsgatan 4

Malmö, Sweden 21424
040-465505

Julie – lantlig feststämning i stan
I mitten på juni slog ägarna av Hörte Brygga upp portarna till sin kombinerade restaurang, vinbar och, tja, låt oss kalla det urban lanthandel. De hantverksmässigt lokaltillverkade charkuterierna, de gårdsproducerade ostarna och andra handplockade och hemtillverkade delikatesser är en given succé. Till det dricker vi ett glas ur det omfattande utbudet av naturliga viner. När du dessutom får avnjuta allt på en av Malmös mysigaste bakgårdar på gamla Väster kan det väl knappast bli bättre? Jo, om du lägger till gårdagens rotisserier som serveras med maffig sallad, husets inläggningar och krämigt ägg. Vill du lyxa till det ännu mer bänkar du dig i restaurangen för en hel meny. Julie har dessutom (jipiee!) öppet varje dag hela veckan mellan 12 och 22.

Tegelgårdsgatan 9
211 33 Malmö
040-6271160

Årstiderna – försiktig modernisering av klassiskt koncept
Det blåser nya vindar på Malmös mest traditionsrika krog – Anders och Mikaela Vendel har tagit över grytorna i Kockska huset och stället ståtar numera med en tvådelad meny där man utifrån samma råvara kan få den tillagad antingen klassiskt/traditionellt eller innovativt/modernt. Den som fruktar att silvervagnen är slopad kan alltså sova tryggt – beställ du bara din kalv i traditionell version – och något avslappnat hipsterhäng är det inte tal om i de bibehållet klassiska valven. Menyns mest prisvärda inslag är årstidsmenyn för 525 kronor och den landar elegant mitt emellan det klassiska och innovativa med en dillspänstig och lätt kräftbisque med perfekta skaldjur och rödstekt anka ackompanjerand av anklever, rödbeta och grönpepparkräm. Det är just what the doctor ordered till ett glas bourgogne – den maffigt tunga vinlistan är fortfarande lika klassisk som någonsin på det här etablissemanget.

Frans Suellsgatan 3211 22 Malmö
040-23 09 10

Home

Linda Dahl och Lena Ilkjaer, Matkaravan Malmö

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset