Hösten är fylld av premiärer. Här är ett axplock av det vi inte vill missa i höst.
Hösten är fylld av premiärer. Här är ett axplock av det vi inte vill missa i höst.

Äntligen, får man väl säga, är den stora årstiden för premiärer här. Här är höstens tablå - och trailers – med bio-filmerna, tv-programmen och det bästa som streamingtjänsterna har att erbjuda den närmsta tiden.

Biofilmer med premiär hösten 2018:

”Unga Astrid”

Historien bakom framgångssagan Astrid Lindgren är det inte många som känner till. I den nya filmen får man följa Sveriges genom tiderna främsta barnboksförfattare i sin uppväxt och genom händelser som formade och påverkade henne fundamentalt.

Premiär: Fredag 14 september

”Bohemian Rhapsody”

Nu får äntligen den stora filmen om Queen och bandets frontfigur Freddy Mercury premiär. I rollen som Mercury ser vi Rami Malek, tidigare känd från serien ”Mr Robot”. Häng med på en två timmar lång skildring av det band som många anser vara rockens allra viktigaste inspiratörer.

Premiär: 2 november

”Searching”

David Kims 16-åriga dotter försvinner och polisen har inga spår. Han, som tror sig känna sin dotter utan och innan, börjar söka på det enda stället ingen tidigare har letat – internet. Där finner han hemligheter som gör att han börjar tvivla hur nära han egentligen står sin dotter.

Premiär: 21 september

”Gräns”

Tinas goda luktsinne gör att hon får jobb som tullpolis för att hon genom ett enkelt sniff kan peka ut en smugglare. Ryktet om hennes kunskaper sprider sig vidare till polisen och hon får snart tyngre uppdrag. Då kliver Vore in i handlingarna, med en doft inte ens Tina kan urskilja.

Premiär: 31 augusti

”A star is born”

Smaka på detta: Lady Gaga i huvudroll, Bradley Cooper i huvudroll (och regi) samt Dave Chapelle i biroll. Lägg där till en romans mellan de förstnämnda, och att Lady Gaga i stora delar av filmen sjunger. Ett måste i höst.

Premiär: 5 oktober

LÄS MER: 8 kändisfakta du troligtvis inte hade någon aning om

Tv-program med premiär hösten 2018

”Herngrens husbil”

Syskonen Felix och Moa Herngren ger sig ut på vägarna för en husbilssemester. Det hela filmas, och på vägen stöter de på andra kända syskonpar för att tillsammans upptäcka nya smultronställen.

Premiär: 21 augusti på TV4

Foto: Daniel Ohlsson/TV4

”I will survive”

Discokungen Andreas Lundstedt, mångårig medlem i popgruppen Alcazar, tar med tittarna på en resa i discons fotspår. Under sex avsnitt får man även höra om artistens barndom upp till vuxenlivet, som i stort har präglats av den glittriga musik- och dansgenren.

Premiär: 22 augusti på SVT

Foto: Janne Danielsson/SVT

”Paradise hotel”

Äntligen är det dags för nya intriger och kärleksdraman när ett gäng singlar intar paradishotellet. Sveriges mest populära realityserie är snart tillbaka i rutan, under ledning av Malin Gramer.

Premiär: 3 september på TV3

Foto: Johnny Wohlin/TV3

”Wahlgrens värld”

Jovars, Wahlgrens är tillbaka. Efter en vår kantad av att lillebrorsan Benjamin Ingrosso vann Eurovision riktas denna säsong stort fokus på bland annat Biancas sommarprat. Tittarna får även följa med henne under ett skönhetsingrepp.

Premiär: 23 augusti på Kanal 5

Foto: Magnus Ragnvid/Kanal 5

“Maträddarna”

Programledaren Anne Lundberg och kocken Paul Svensson ger insyn i hur mycket mat som slängs i onödan varje år. Tillsammans ger de också handfasta tips i hur man som konsument kan ta tillvara på resterna.

Premiär: November i SVT

LÄS MER: Premiär för nya dejtingsåpan ”Love Island” – här är deltagarna

Tv-serier med premiär hösten 2018:

”Maniac”

I den nya storsatsningen deltar de två främlingarna Annie Landsberg och Owen Milgrim i en experimentell studie. Deras liv blev aldrig som de tänkt sig, därför väljer de att delta med löfte om att undersökningen är helt riskfri. I huvudrollerna ser vi Jonah Hill och Emma Stone.

Premiär: 21 september på Netflix

Foto: Netflix

”De dagar som blommorna blommar”

Efter succéerna ”De halvt dolda” och ”Torka aldrig tårar utan handskar” är Jonas Gardell tillbaka med en ny dramaserie. Hans nya serie utspelar sig i ett radhusområde utanför Stockholm på 70-talet. I serien får man följa karaktärerna genom sorg, smärta och saknad.

Premiär: December i SVT

LÄS MER: Här är tv-serierna du inte får missa 2018

”House of cards” säsong 6

När manuset i princip var klart anklagades Kevin Spacey för en rad sexuella trakasserier. Han fick sparken och inspelningarna sköts upp. Nu är dock den sjätte och sista säsongen av långköraren ”House of cards” på väg att rullas ut. I huvudrollen finns Robin Wright, som spelar presidenten Claire Underwood.

Premiär: 2 november på Netflix

Foto: Netflix

”Det som göms i snö”

Kriminologen och författaren Leif GW Perssons står för manuset när Kanal 5:s nya dramaserie ”Det som göms i snö” får premiär under hösten. Komikern Robert Gustafsson spelar en polisman, Peter Wendel, vars personlighet inte faller övriga poliskåren i smaken.

Premiär: 21 augusti på Kanal 5

Foto: Baldur Bragason

”Vår tid är nu” säsong 2

SVT:s succéserie ”Vår tid är nu” är snart tillbaka i rutan. Första säsongen utspelade sig 1945, men under den andra, svåra säsongen kommer karaktärerna befinna sig mellan 1955 och 1962. Enligt skaparna kommer karaktären Ester att få mer tv-tid i denna säsong.

Premiär: 1 oktober på SVT

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset