Gyllene tider i skogar och parker.
Gyllene tider i skogar och parker.

Under torsdagen kommer sol och sommarvarma vindar att dra in över landet. Meteorologerna spår sol och dagstemperaturer kring 20 grader i södra och västra Sverige – och nästan lika varmt i Stockholmsområdet.

– Det milda vädret beror på ett högtryck som har sitt centrum över Baltikum. Vi får upp varm luft med sydliga vindar. Lågtrycken ute på Atlanten har ingen chans på några dagar framöver, säger meteorolog Martin Hedberg på Vädercentralen.

– Nattetid bildas det dock dis eller dimma, men molnen skingras framåt dagen i större delen av landet. I Norrland kan de kanske ligga kvar lite längre. Solen värmer lite grann, men inte jättemycket.  Det är framför allt den varma luften som strömmat upp med de sydliga vindarna som styr temperaturen, förklarar Martin Hedberg.

Håller en vecka

Han räknar med att den varma luften kommer att fortsätta strömma upp de närmaste dagarna och att det milda höstvädret håller i sig ett bra tag.

LÄS MER: Gör en utflykt utanför Stockholms tullar

– Det står sig nog ända fram till mitten av nästa vecka, kring den 15 oktober som det ser ut nu. Sen sjunker  det lite, men är fortfarande ganska varmt, säger Martin Hedberg efter en koll i datorn.

– Det ser också ut att mestadels bli uppehållsväder, åtminstone i Stockholm.

Under onsdagen uppmättes 18 grader i Malmö, vilket var landets högsta temperatur. Skåne och södra Götaland kan räkna med temperaturer uppåt 20 grader de närmaste dagarna, enligt SMHI:s prognoser.

Brittsommar inte ovanligt

Enligt Martin Hedberg är det inte ovanligt med värmeböljor så här långt in på hösten. Fenomenet kallas brittsommar, efter namnsdagen för Birgitta och Britta den 7 oktober.

– Men när man ser mönstret i perspektiv av klimatförändringarna, och att det är extremt varmt på flera ställen samtidigt,  så känns det lite knepigt och definitivt oroande.

LÄS MER: Tio skäl att ta klimathotet på allvar

Två varma dagar

Stocholm:

Torsdag: 17 grader, sol, vind 2-4 m/s.

Fredag: 16 grader, sol, vind 2-4 m/s.

Göteborg:

Torsdag: 20 grader, sol, vind 1 – 4 m/s.

Fredag: 18 grader, sol, vind 1-5 m/s.

Källa: SMHI

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder