Norges fotbollsordförande Terje Svendsen och den avgående förbundskaptenen Per-Mathias Høgmo.
Norges fotbollsordförande Terje Svendsen och den avgående förbundskaptenen Per-Mathias Høgmo.

Norges förbundskapten Per-Mathias Høgmo avgår efter fiaskostarten i VM-kvalet.– Trycket blev för stort på laget, säger han.Någon ersättare är inte klar.

Norge har förlorat tre av de fyra första VM-kvalmatcherna. Krav på Høgmos avgång började komma efter förlusten mot Azerbajdzjan och blev allt intensivare efter förlusten mot Tjeckien i den senaste VM-kvalomgången.

– Efter den senaste matchen ville jag få tid att tänka igenom saker och ting. Jag kom fram till att trycket kring spelargruppen och landslagsorganisationen blev så stort att det var viktigt att jag trädde tillbaka. Annars hade jag satt mig själv före laget, säger han.

Høgmo är nöjd med hur laget genomförde det senaste EM-kvalet, då Norge gick till playoffspel mot Ungern förra hösten, där det blev två förluster.

– Vi gjorde det bra med det unga laget fram till playoffspelet mot Ungern. Jag trodde att efter det bakslaget så skulle det gå bättre igen, men det har varit för ostabilt i höst. Vi har haft mycket skador och det har varit flera klubbyten för spelarna.

Ingen tidsplan

Terje Svendsen, ordförande i Norges fotbollsförbund, säger att Høgmo valde att själv säga upp sig vid ett möte i tisdags kväll.

– Vi ska nu omedelbart sätta i gång processen med att hitta en ny landslagsledare. Vi har ingen tidsplan, men vi vet självklart att vi har nästa landskamp i mars och hoppas att vi är klara till dess.

Svendsen säger att Høgmo har kontrakt till utgången av 2017. Om han hittar ett annat jobb innan dess så slutar han att ta ut lön från förbundet.

Den avgående förbundskaptenen säger att han inte vet vad han ska göra nu.

– Men jag ser bara möjligheter, det ligger säkert något spännande framför mig.

Solbakken eller Hamrén?

Det har spekulerats kring ersättare, bland annat sägs FC Köpenhamn-tränaren Ståle Solbakken ligga bra till. Den förre svenske förbundskaptenen Erik Hamrén pekades ut som en kandidat efter en Norge-resa i tisdags.

– Jag var en tur till Oslo men det handlade inte om förbundskaptensjobbet, sade Hamrén till Expressen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset