Djurgårdens målvakt Kenneth Høie tackade fansen efter sin sista hemmamatch för klubben.
Djurgårdens målvakt Kenneth Høie tackade fansen efter sin sista hemmamatch för klubben.

Han höll nollan, njöt av fansens kärlek och fick presenter.Målvakten Kenneth Høies sista hemmamatch med Djurgården kunde inte ha slutat bättre.– Det här är minnen som jag kommer bära med mig en lång tid, sade han efter 1–0-segern mot Häcken.

Slutet var nästan regisserat. Kenneth Høie stod för en finfin benparad i första halvleken, hade ett par svettiga ingripande i slutet av andra och när mötet med Häcken var över fick han hela Tele2 Arena för sig själv.

37-åringen såg då till att göra det till ett minnesvärt tillfälle.

Høie tog ett halvt varv runt konstgräsplanen, applåderade fansen och gav tillbaka så mycket kärlek han bara kunde. Samtidigt valde åskådarna, där majoriteten hade dröjt sig kvar, att skandera målvaktens namn, köra olika ramsor och se till att Høie fick med sig ett stort antal snusdosar till omklädningsrummet.

– Det var en fantastisk kväll för mig. Det var min sista match på hemmaplan och det var en fin avtackning från klubben och från fansen. Man kan inte begära mer. Jag är så tacksam, sade han.

– Det är svårt att hitta ord. Det var hyllningar och det regnade snusdosor. Jag fick en present, en stock snus, och det var över all förväntan. Klart att man är tacksam för det.

Stoppade Owoeri

Det var inte bara efter matchen som hemmafansen valde att hylla sin målvakt.

Efter drygt en halvtimme tog hemmafansen ton. Med ett par, för kvällen omskrivna, ramsor visade de sin uppskattning för Kenneth Høie. Målvakten, som slutar spela fotboll efter säsongen och därmed gjorde sin sista hemmamatch på Tele2 Arena, svarade på två olika sätt.

Det första – vilket han förvisso gjorde vid två tillfällen – var att vända sig till fansens läktarsektioner och tacka för sången med korta applåder.

Andra gången målvakten återgäldade fansens kärlek visade 37-åringen, som har varit i klubben i över fyra år och spelat över 100 matcher, att han långt ifrån är slut som fotbollsspelare.

När Häckens John Owoeri fick ett friläge – egentligen från ingenstans i en rätt sömnig och händelsefattig match – gick Høie snabbt ut, gjorde sig stor och stod sedan för matchens räddning när han kastade ut vänsterbenet och styrde bollen till hörna.

Och just att han fick avsluta med en sportsligt bra prestation var något som betydde mycket.

– Ja, det var det. Nu fick vi med oss tre pinnar i Helsingborg men det här var vår sista match på hemmaplan för den här säsongen, och det var skönt att kunna ge de som hade kommit hit en bra avslutning, sade han.

– Jag har varit här i fyra och ett halvt år och jag avslutar min karriär i den bästa klubb som jag har spelat i. Det är fantastisk folk i och runt föreningen.

– Jag kunde inte ha fått ett bättre slut.

Kadewere avgjorde

En som hjälpte till med det var anfallaren Tinotenda Kadewere.

20-åringen gjorde matchens enda mål när han i 67:e minuten lade in bollen bakom målvakten Peter Abrahamsson.

Kvällen handlade dock inte bara om Kenneth Høies avsked. Även tränaren Mark Dempsey gjorde sin sista hemmamatch. Britten, som tog över efter Pelle Olsson så sent som i augusti, tackade nej till att bli Djurgårdens permanente tränare och lämnar klubben efter säsongen.

Duon gör sina sista matcher i bortamötet med Gif Sundsvall på söndag.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset