Flera banker och statliga organisationer hotas av en utpressare. Om de inte betalar en summa utsätts de för en IT-attack. Arkivbild.
Flera banker och statliga organisationer hotas av en utpressare. Om de inte betalar en summa utsätts de för en IT-attack. Arkivbild.

Flera banker och statliga organisationer hotas av en utpressare. Om de inte betalar en summa ska de utsättas de för en IT-attack.Polisen avråder från att betala.

De senaste dagarna har flera företag och organisationer fått ett utpressningsmejl från en aktör som kallar sig NewWorldHacker. I mejlet krävs de att betala 1,4 bitcoin (drygt 9 000 svenska kronor). Annars ska de utsättas för en så kallad ddos-attack, en överbelastningsattack.

– Ganska många har fått det här mejlet. Men vi känner inte till något fall där man har gått från ord till handling och faktiskt utsatt någon för det här hotet, säger Anders Ahlqvist, IT-brottexpert vid Nationella operativa avdelningen.

Utpressaren hotar också med att installera ett så kallat ransomware, som låser datorn.

Polisen uppmanar alla som har hotats att polisanmäla. Anders Ahlqvist säger att hittills är åtminstone en polisanmälan inlämnad, men fler är på väg. Han känner inte till något fall där någon har betalat.

– Vi avråder från att betala, säger Ahlqvist.

På torsdagskvällen låg storbanken SEB:s hemsida och app nere på grund av tekniska problem. Laurence Westerlund, pressansvarig vid banken, säger att det inte berodde på ett angrepp utifrån.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset