Sara har fått sina bilder spridda på bland annat porrsajter. Bilden föreställer någon annan. 
Sara har fått sina bilder spridda på bland annat porrsajter. Bilden föreställer någon annan. 

Hackare tog över Saras mejl- och Facebook-konto och spred nakenbilder på henne över allt på nätet. – Jag blev helt förstörd, säger hon.

Nästan en av tio som skickat nakenbilder till någon har ofrivilligt fått den spridd på nätet. Det visar en undersökning som YouGov gjort på uppdrag av Metro. En som råkat ut för sitt livs värsta mardröm är Sara, 25. Efter att hackare kom över hennes mejl- och Facebook-konto spreds intima bilder av henne överallt: på porrsajter, dejtingsidor och i flashback-trådar. Gärningsmännen skickade till och med bilder till hennes anhöriga och arbetsgivare.

– De tog kontroll över hela mitt liv. De visste exakt var jag jobbade och vilka som stod mig nära. Folk sparade bilderna och skickade vidare till andra, de såg de som en kul grej men jag blev helt förstörd och framför allt förbannad, berättar hon för Metro.

Sara var på jobbet när hon plötsligt började känna hur mobilen vibrerade till var och varannan sekund i fickan. När hon gick på rast och fick hon en chock. Hon hade hundra missade samtal och minst lika många sms från vänner som sa åt henne att logga in på sin Facebook-sida. Någon hade tagit över hennes konto.

– Det var en massa bilder på min sida, flera på mig i underkläder men också pornografiska bilder på andra tjejer som hade sex i olika ställningar och som lätt kunde misstas för att vara jag.

Hackaren hade kommit över Saras inloggningsuppgifter till hennes mejl och på så sätt lyckats ta över alla hennes nätkonton.

– Hela mitt liv låg ute på nätet och jag kunde inte göra någonting. Det enda jag kunde göra var att gå till polisen.

Men där fick hon sig ytterligare en chock.

– De sa: det är lika bra att du glömmer det, vi kommer inte att kunna spåra upp personen som gjort detta. Det var en fruktansvärd käftsmäll att få höra, de erbjöd mig inte ens en kurator eller psykolog att få prata med, säger hon.

I stället fick hon hjälp av ett företag som specialiserar sig på att ta bort olämpliga bilder på nätet.

– Det var ett rent helvete att få bort alla bilder, de fanns överallt på nätet men det gick till slut.

Trots den fruktansvärda upplevelsen vägrade hon låta sig brytas ner. Och med hjälp av stöd från vänner och familj lyckades hon komma över händelsen rätt snabbt.

– Jag la min ilska på polisen i stället för att klandra mig själv och nu har jag lagt det bakom mig, även om jag självklart kommer att minnas det livet ut, säger hon.

Sara heter egentligen något annat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset