En hackare har tagit sig in i polisens register och kommit över känsliga uppgifter, som han sålt till kriminella. Nu åtalas mannen. Arkivbild.
En hackare har tagit sig in i polisens register och kommit över känsliga uppgifter, som han sålt till kriminella. Nu åtalas mannen. Arkivbild.

En man har åtalats för omfattande dataintrång hos polisen. För en vecka sedan dömdes två män som köpt polisuppgifter av mannen till fängelsestraff och mångmiljonbelopp i skadestånd.

Mannen är misstänkt för att ha kommit över känsliga personuppgifter och sedan sålt dem till kriminella.

– Det är oerhört oroväckande att han har lyckats hacka sig in i de här känsliga registren och sedan sålt vidare uppgifterna, säger Mats Ljungqvist, åklagare vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm, till SVT Nyheter.

Han anser att det rör sig om allvarlig och systemhotande brottslighet.

Uppgifterna som det handlar om är bland annat skyddade personuppgifter och släktrelationer.

Förra veckan dömdes två män i Södertörns tingsrätt för att ha köpt uppgifter av den nu åtalade mannen. De dömdes då till fängelse i fem respektive två och ett halvt år samt att betala skadestånd på åtta respektive 2,7 miljoner kronor.

Männen hade kapat identiteter tillhörande bland annat professionella fotbolls- och hockeyspelare som nyligen flyttat från Sverige. De kapade identiteterna användes sedan för att ansöka om lån och krediter.

Den man som fick det längsta fängelsestraffet dömdes för 137 grova bedrägeribrott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hackare