Erik ville göra kommunen en tjänst genom att visa hur osäkert deras datasystem var – så han tog sig in i det. Nu har kommunen backat från det uppmärksammade kravet på en halv miljon kronor för intrånget.”Det är oerhört skönt att få ett avslut”, säger Erik till Metro.

När Erik gick första året på gymnasiet upptäckte han brister i Umeå kommuns säkerhetssystem när han surfade in från sin skoldator.

– Jag försökte kontakta dem för att varna, men de var inte intresserade. Det resulterade i att jag till slut tog mig in i systemet för att visa, säger Erik Sundqvist till Metro. 

Men i stället för ett tack blev det polishämtning och ett krav på skadestånd på 487 485 kronor i skadestånd från kommunen. 

I dag kom beskedet att kommunen släpper kravet på nästan en halv miljon. 

– Min huvudsakliga reaktion är att det är oerhört skönt att få ett avslut, säger Erik Sundqvist till Metro. 

Erik, som i dag är 18, och hans familj valde en förlikning som innebär att de ska betala 25 000 kronor till kommunen och att parterna ska betala sina egna advokatkostnader. 

► LÄS MER: Hackare kan styra din telefon med det här MMS:et

– Jag skulle ändå klassa det som en vinst för oss, även om det kunde gått ännu bättre. I rätten kunde det bli noll kronor men vi kunde inte ta den risken.  

Tonåringen som haft nästan en halv miljon hängande över sig beskriver tiden som väldigt stressig och osäker, men att han känt ett enormt stöd från allmänheten som tagit hans parti. 

– Det kanske är så att kommunen insåg det också eftersom de var villiga att backa, säger Erik till Metro.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott