Haddile får stanna i Sverige – Hon vet inget annat än Sverige, säger Malén Liewehr, Haddiles fostermamma som är glad över stödet de fått.
Haddile får stanna i Sverige – Hon vet inget annat än Sverige, säger Malén Liewehr, Haddiles fostermamma som är glad över stödet de fått.

I går kväll kom glädjebeskedet från Migrationsverket – Haddile, 2, får stanna i Sverige.

Hon får stanna åtminstone medan Migrationsverket ­letar efter hennes föräldrar eller andra släktingar som bedöms lämpliga att ta hand om henne. 

Men myndigheten utesluter inte utvisning till den franska socialtjänsten om sökandet misslyckas.

All uppmärksamhet har fått Migrationsverket att gå ut med ett klargörande. De menar att de aldrig skulle ha utvisat Haddile utan att först söka efter hennes föräldrar – och att det är ”anmärkningsvärt” att inte socialtjänsten i Lund redan har gjort det.

Migrationsverkets beslut att utvisa flickan till Frankrike bygger på en ambition att återförena henne med hennes biologiska mor, som är fransk medborgare. Enligt myndigheten har dock inte kontakt tagits med franska myndigheter, eller algeriska, trots att det ska finnas uppgifter om att mamman finns i Algeriet.

Utvisningsbeslutet har överklagats till Migrationsdomstolen. Migrationsverkets rättschef Mikael Ribbenvik tror dock inte att Migrationsdomstolen kommer att nå någon annan slutsats.

– Man kan ha många synpunkter, men mamman har rätt till sitt barn och barnet har rätt till sin mamma, säger han till Dn.se.

Om Migrationsdomstolen fastställer utvisnings­beslutet så blir det Migrationsverket som får huvudansvar för att eftersöka föräldrarna, uppger myndigheten.

Långt över 100 000 människor hade i går skrivit på protestlistor, politiker kräver lagändringar, kändisar rasar – till och med kungahuset har meddelat att man följer fallet.

– Det är en otrolig känsla att få sådant stöd när man sitter med ett litet, litet barn som de tänker skicka i väg ut i världen alldeles själv, säger fostermamman Malén Liewehr.

Haddille övergavs av biologiska mamma ett par veckor efter födseln i Lund. Den som först tog hand om flickan vanskötte henne. Efter det placerades flickan hos Malén Liewehr och hennes make i Broby.

– Hon vet inget annat än Sverige, hon känner ingen annan mamma och pappa än mig och min man, säger Malén Liewehr, som nu vill adoptera flickan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset