Mats Zuccarello.
Mats Zuccarello.

Europalaget är World Cup-ishockeyns fula ankunge.Ett hopskrapat lag med NHL-spelare från åtta nationer och utan nationalsång.– Jag hade helst spelat för Norge, men då hade jag nog inte varit här, säger Mats Zuccarello.

Två av lagen i World Cup-ishockeyn är kombinationslag. Ett faktum som har fått kritik från en del håll och som vissa hävdar gör hockeyfesten i Toronto till en Musse Pigg-turnering.

– Det får andra bedöma. Jag gillar att vara här och tycker det är kul, Det viktigaste för mig var att komma till OS med Norge, sedan ta det här efteråt, säger Zuccarello vars norska landslag kvalade in till OS i Sydkorea i början av september.

NHL ansåg inte att nationerna under de sex stora höll måttet och ville ha med så många stjärnor som möjligt.

"Blir svårt"

I Europalaget finns bland annat Zuccarello och Los Angeles slovenske stjärna Anze Kopitar, två spelare som inte hade fått vara med om två ytterligare landslag hade plockats in.

Närmast till hands hade Slovakien, Tyskland eller Schweiz varit. De två förstnämnda har sex spelare med i Europalaget, Schweiz fyra.

Laget är en brokig skara av spelare från olika nationer i Europa.

– Vi förstår att det blir svårt att möta lag där många har lirat tillsammans i många år, men vi har mycket erfarenhet runt några spelare även här. Det kommer att lösa sig. Vi har roligt och vi försöker bli bättre varje dag, säger Zuccarello som var poängbäst i Rangers förra säsongen med 61 poäng, 26 mål och 35 assist.

Utan musik

Ett annat faktum som blivit en snackis är att Europalaget får klara sig utan nationalsång. Varje lags nationalsång kommer att spelas inför matcherna – för Nordamerikas U23-lag dessutom dubbelt upp med både den kanadensiska och amerikanska.

– Jag tycker att det hade varit konstigt att ha någon slags nationalsång, så det är bättre att köra utan, säger Zuccarello.

Europalaget, som skrällvann över Tre Kronor med 6–2 i genrepet, spelar den första matchen i turneringen på lördag kväll och möter då USA.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset