Sverige kan ställas mot sin förra förbundskapten Helle Thomsen i EM. Arkivbild.
Sverige kan ställas mot sin förra förbundskapten Helle Thomsen i EM. Arkivbild.

Svensk handboll ville ha Helle Thomsen som förbundskapten. Nu riskerar Sverige i stället att möta hennes Nederländerna – sedan hon fått sparken från klubben som stoppade henne från att träna landslaget.– Det kom som en chock för oss allihop, säger Linn Blohm.

Danskan Thomsen var under 2014 förbundskapten för Sverige tillsammans med Thomas Sivertsson, och ledde laget till EM-brons. Sedan ledde hon tillfälligt laget igen genom OS-kvalet i våras. Det svenska förbundet ville sedan knyta upp Thomsen permanent, men hon fick inte för sin andra arbetsgivare Midtjylland.

Thomsen har gjort fyra framgångsrika säsonger som tränare för det danska topplaget, och har vunnit både ligan, cupen och Cupvinnarcupen, men innan säsongen hann dra igång fick hon plötsligt sparken.

– Alla spelare hamnade i chock. Första veckan var helt kaos, säger mittsexan Linn Blohm, som gick till klubben, hemmahörande i Ikast, inför säsongen.

– Det var ju Helle som hämtade mig, det var därför jag valde Midtjylland. Det var ju de som satte stopp för att hon inte fick vara här. Så det blev ju lite fel.

"Funkar bra"

När Thomsen tvingades tacka nej till Sverige valde förbundet i stället att skriva kontrakt med Sävehofs tränare Henrik Signell. Några veckor senare blev Thomsen klar som förbundskapten för Nederländerna, som Sverige kan stöta på i mellanrundan i EM.

Något som de svenska spelarna självklart har pratat om.

– Det är klart att vi har gjort det. Det man hade hoppats på var att ha Helle som huvudtränare och "Sigge" som assisterande. Men jag tycker det funkar väldigt bra med "Sigge" också, säger Linn Blohm.

Presterat ändå

Trots tränarkalabaliken har Midtjylland gjort fina resultat både i ligan och i Champions League.

– Vi har byggt vidare på det Helle skapade. Vi har kört samma spel och så, bara kört vidare. Jag tror att det kommer bli en större skillnad efter jul, säger Blohm.

– Vi bestämde att vi måste glömma det, för vi har en hel säsong kvar. Jag tror också att det har stärkt oss som lag, vi spelare har gått ihop.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset