Anna Hagwall. Arkivbild.
Anna Hagwall. Arkivbild.

Hon fick lämna sina uppdrag som ledamot i riksdagens skatteutskott och som intern gruppledare för Sverigedemokraternas skattepolitiska grupp.Nu kan hon också komma att sparkas ur partiet, enligt Anna Hagwall själv.

Hon säger till P4 Dalarna att SD:s medlemsutskott har inlett ett uteslutningsärende.

– Jag trodde att det skulle lugna sig när jag medgett till partiledningen att jag haft fel på vissa punkter. Jag kände att jag får ta konsekvenserna och jag har medgett att det är okej att de tar bort mig från utskottsplatserna, men det räckte uppenbarligen inte för partiet som går vidare med att utesluta mig.

Anna Hagwall fick lämna uppdragen efter att ha uttalat att Bonniers har för stor makt och i en motion om mediepolitik slirat i antisemitiska banor. Huruvida hon kommer att sitta kvar som politisk vilde i riksdagen om hon utesluts vill hon inte kommentera.

Åkesson kritisk

I Ekots lördagsintervju förra helgen sade SD:s partiledare Jimmie Åkesson att han "har svårt att se andra skäl" än antisemitiska åsikter bakom Hagwalls ställningstaganden och att han inte alls är bekväm med det.

Åkesson pekade på att det inte är han själv utan medlemsutskottet som beslutar om eventuella uteslutningar. Men på frågan om Hagwall agerande teoretiskt kan vara nog för en uteslutning svarade han:

– Ja, antisemitiska strömningar vill vi inte ha i vårt parti över huvudtaget.

Försvarar Sjöstedt

Däremot tog Jimmie Åkesson en annan riksdagsledamot som det stormat kring, Oscar Sjöstedt, i försvar. I en video från 2012 berättar Sjöstedt skrattande på en fest om när han arbetade på ett slakteri och hade tyska nazister som arbetskamrater.

Han säger att det hände att får ramlade ner från krokar i taket och att tyskarna då sparkade på dem och skrek "Die Juden". De som finns omkring skrattar också stort när Sjöstedt levererar poängen.

Åkesson sade i lördagsintervjun att videon är "olycklig" och "osmaklig" för Sjöstedt. Men samtidigt har Sjöstedt förklarat sig på ett trovärdigt sett, och han har inga antisemitiska åsikter över huvudtaget, enligt Åkesson.

– Jag har känt honom väldigt länge.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset