Invånare i tar skydd i Leogane på Haiti i tisdags i samband med att orkanen Matthew drog in över ön.
Invånare i tar skydd i Leogane på Haiti i tisdags i samband med att orkanen Matthew drog in över ön.

Orkanen Matthew har orsakat omfattande förödelse i Haiti. Flera städer ligger delvis under vatten i det fattiga landet, som nu ställer in det planerade presidentvalet.– De första rapporterna visar att städer har drabbats väldigt kraftigt, säger George Hudicourt, vid Star of Hope i Haiti.

Efter att den starkaste orkanen på nästan ett årtionde slagit till mot Dominikanska republiken, Haiti och Kuba dundrar Matthew vidare mot Bahamas och USA, där en miljon människor evakueras.

Sydvästra Haiti har drabbats hårt av ovädret, men det är knappt om information om förödelsen.

Dödssiffran stiger

Minst 17 personer har hittills rapporterats som omkomna i ovädret, enligt Reuters.

– Det är svårt att kommunicera med de drabbade områdena, eftersom kommunikationen slagits ut, säger George Hudicourt, ordförande för Star of Hope i Haiti, till TT.

Han säger att orkanen slog till hårt mot flera städer däribland Les Cayes, den viktigaste staden i den del av Haiti som Matthew slog till mot.

– Städerna har inte bara drabbats av vinden utan också av översvämningar. Men det finns inga exakta dödssiffror än på grund av kommunikationsproblemen, säger Hudicourt som bor i huvudstaden Port-au-Prince, där skadorna blev begränsade.

Städer under vatten

Områden i tre av de större städerna, Les Cayes, Torbek och Aquin, är i praktiken under vatten och en bro som förbinder Port-au-Prince-området och den södra halvön har kollapsat.

– Det är för tidigt att göra riktiga uppskattningar, men det har varit väldigt allvarligt, säger Haitis inrikesminister François Anick Joseph till Reuters.

I USA uppger försvarshögkvarteret Pentagon att landet undersöker möjligheten att skicka ett hangarfartyg och andra fartyg för att hjälpa till.

I Kuba har fyra städer, med en sammanlagd befolkning på omkring 160 000 invånare, skurits av från omvärlden eftersom vägarna är förstörda, men inga dödsoffer har rapporterats från Kuba.

USA evakuerar

Matthew rör sig nu långsamt norrut med en hastighet av 15 kilometer i timmen. På onsdagen väntas den nå Bahamas, och senare USA om några dagar. Guvernörerna i Florida, Georgia och South Carolina har utlyst beredskapstillstånd. I South Carolina har guvernören Nikki Haley beordrat evakueringar av fler än en miljon människor från delstatens kustområden. Matthew beräknas nå South Carolina på lördag.

Ramon Espinosa/AP/TT
Vågorna slår in mot Baracoa i Kuba.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset