Calle Halfvarsson slutade på sjunde plats under söndagens 15 km klassisk åkning vid världscuptävlingarna i Ruka.
Calle Halfvarsson slutade på sjunde plats under söndagens 15 km klassisk åkning vid världscuptävlingarna i Ruka.

Johan Olsson och Calle Halfvarsson tappade på slutet och missade pallen på 15 kilometer klassiskt i världscuppremiären i Ruka.Men det svenska herrlandslaget är att räkna med igen – och Halfvarsson fick dra på sig ledarvästen efter sin fina världscuphelg.

Både Olsson och Halfvarsson var länge med i tätstriden i Ruka. Olsson slutade som fyra och Halfvarsson tappade segerchansen på de sista kilometerna och slutade som sjua.

Men tvåa i sprinten och sjua nu gjorde att han faktiskt lämnade Ruka som världscupledare – precis som Stina Nilsson.

– Första gången, så det är kul. Men det hade varit roligare om jag hade varit på pallen idag. Kul att vara med där uppe i toppen i alla fall, säger Sågmyraåkaren som hade en så tuff fjolårssäsong.

– Det tog stopp sista varvet. Jag är lite besviken att jag inte höll hela vägen. Efter åtta kilometer trodde jag att jag skulle kunna ta det. Jag fick slita lite tack vare att jag gick alla fyra lopp i går.

Nöjd med comebacken

Johan Olsson gjorde sitt första tävlingslopp på ett och ett halvt år. Comebacken i landslag och världscup efter långloppssatsningen gav besked.

– Det kändes inget vidare men det gör det aldrig på den här banan. Jag har fallit igenom lite grann på slutet. Jag har inte riktigt extremträningen som gör att man kan hantera mjölksyran. Då man kan ha en extra växel sista kilometern. Jag hade inte något att ge på slutet idag, säger den 36-årige veteranen.

– Jag är ändå nöjd, har ju inte tävlat på 1,5 år och ändå är tillbaka. Det känns hoppfullt. Jag är inte ens nära att ha någon topp, har rätt mycket kvar att gå på.

Hemmafavoriten höll

Iivo Niskanen gick ut tidigt och höll till publikens återkommande jubel stånd mot alla norrmän och andra konkurrenter till seger. Hans starka avslutning knäckte inte bara svenskarna. Norske tvåan Emil Iversen besegrades med drygt tio sekunder och regerande världscupmästaren Martin Johnsrud Sundby var ytterligare sekunden efter.

Fem av sex svenskar var bland de 30 som tog världscuppoäng. Men Marcus Hellner (24:a) hade inte samma bett i åkningen som i Bruksvallarna förra helgen och Daniel Richardsson, liksom Olsson tillbaka efter en långloppsutflykt, blev 27:a och har långt till gammal kapacitet. Jens Burman blev 28:a.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset