Calle Halfvarsson har diagnostiserats med astma.
Calle Halfvarsson har diagnostiserats med astma.

Den svenske längdskidåkaren Calle Halfvarsson har diagnostiserats med astma. Trots att det kan vara lösningen på hans många och långa sjukdomsbekymmer känner han inte enbart lättnad över att ha fått ett svar.– Det kommer i hemskt fel läge, säger han.

27-åringen syftar på att han fått astma mitt i den pågående debatten om detsamma – som blossat upp sedan den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby åkt fast för att ha tagit otillåten mängd astmamedicin, varpå norska åkare också medgett att de fått astmamedicin utan att ha astma.

– Jag har alldeles nyligen fått diagnosen. Tyvärr får man ju säga. Jag har inte haft problem med astma tidigare vad jag vet, men samtidigt om det löser problemen så är väl det bra, säger Halfvarsson.

– Det är bara att det kommer just nu med det här i Norge. Hade det inte det hänt hade det ju inte varit nåt. Nu känner ju alla att det nästan är jobbigt att säga att man har problem med luftvägarna.

Äntligen frisk

Halfvarsson hade en minst sagt tuff säsong i fjol. Sjukdomar satte ständigt stopp och han ställde bara upp i två distanslopp i världscupen.

– Jag tror inte att jag kunde ha haft en sämre säsong.

Efter säsongen kände han sig fortfarande inte frisk, och vägen tillbaka har varit lång med långsam upptrappning av träningen.

– Jag har ingen aning om vad det var men nu känner jag mig frisk, peppar peppar. Och man vet ju inte om det var astman som gjorde mig sjuk i fjol, men jag har alltid haft lätt att få ont i halsen och slitna luftrör.

TT: Hur ser du på att man i Norge behandlat friska personer med astmamedicin?

– Vi går ju på det spåret i Sverige att inte behandla friska personer med medicin. Har man en diagnos är det ju inget problem, det är egentligen inte konstigare än så, säger Halfvarsson.

Den som ger diagnoser till de svenska åkarna är landslagsläkaren Per "Pliggen" Andersson.

"Oetiskt att medicinera friska"

Inte helt oväntat blev han den person som hamnade i fokus under längdskidåkningens upptaktsträff. Han tog tid på sig att lugnt svara på alla frågor, trots att han egentligen inte ens ville vara där.

– Det säger ju allt egentligen. Att jag ens är här är otroligt olyckligt. Jag vill vara med och se till att våra åkare är friska, att jag ska stå till svars för om vi bedriver ren idrott eller inte, det är fruktansvärt, säger Andersson.

Gällande just debatten om astma är "Pliggen" tydlig: Medicin ska bara ges till personer med diagnosen astma – något annat vore, enligt honom, oetiskt.

Men han har märkt att synen på sjukdomen, och medicineringen, skiljer sig mellan länderna

– Det är ett jättestort problem. Det skadar vår trovärdighet. Just nu är längdskidåkningen den idrotten där vi har flest frågetecken, och med all rätt så finns en misstro mot vår idrott. Samtidigt är allt som händer nu något bra och nödvändigt, jag tror att det är enda sättet att komma vidare, säger "Pliggen".

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset