... Rolf Brennerfelt, 52, som regeringen utsett till ny generaldirektör för SMHI, kan du utlova bättre väder nu?

Miljödepartementet & All Over Press. OBS! Bilden är ett montage

Rolf Brennerfelt kan inte lova bra väder – eftersom bra väder är relativt.

– Det blir lika bra väderprognoser
 
Men vi vill kanske ha lite bättre?
– Haha, det vill man alltid. Men bra väder är relativt. Jag är bondson och vet att ibland är bra väder ett lätt regn, men om jag är badandes med min familj så är bra väder sol.
 
Vem är du egentligen? Ditt namn är ju helt ogooglebart, men jag har förstått att du bytte i höstas. Är det för att du försöker dölja något?
– Nej, det är för att... NEJ! Haha, det är för att vi tog ett gemensamt efternamn. Jag hette Eriksson tidigare men bytte när jag gifte mig. Nu går jag all in för Rolf Brennerfelt.
 
Okej, hur ser din bakgrund ut?
– Jag jobbat i Bryssel i elva år åt Lantbrukarnas riksförbund, jag har varit statssekreterare åt hos (jordbruksminister) Eskil Erlandsson i fyra år och så har jag varit i Bryssel igen i Europeiska unionens ekonomiska och sociala kommitté. Så jag har jobbat mycket i EU-sammanhang, i politiken och med jordbruksfrågor.
 
Som bondson vet du hur viktigt vädret - och väderprognoserna - är för bönderna om inte annat.
– Absolut, när jag var ung och jobbade hemma så var prognosen klockan 13 i radion varje dag väldigt viktig. Då fanns ju inte internet eller någon annan möjlighet att få en aktuell prognos än just då. Sedan fick man lägga upp arbetet efter det. Teknikutvecklingen gjort att man kan planera mycket bättre nu. 
 
Ärligt talat: Vilka väderappar har du i din telefon?
– Jag har den som ligger i grundutbudet när man köper en Apple. Ingenting annat.
 
Va? Har du inte ens SMHI:s app?
– Nej, jag brukar gå in på SMHI:s hemsida. Ibland är jag lite gammaldags, men det är väl samma prognos? Men jag ska skaffa appen nu.
  
Vad kan vi väderkonsumeter få ut av ditt jobb?
– Om man ska vara rent formell så finns det ett krav från statsmakten om en 85-procentig uppfyllnad när det gäller väderprogonoser. Vi ligger över där nu och det är bara att fortsätta och kämpa uppåt. Vi kommer förmodligen aldrig att ligga på 100 procent, men med hjälp av nya internationella samarbeten så kan man kan hela tiden försöka komma närmare.
 
– Just nu kan jag bara hoppas på att vi får en solig sommar.
 
Fotnot:  Rolf Brennerfelt tillträder sin tjänst 1 september då nuvarande generaldirektör Lena Häll Eriksson går i pension.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset