Islands förbundskapten Heimir Hallgrimsson är mån om relationen till supportrarna. Arkivbild.
Islands förbundskapten Heimir Hallgrimsson är mån om relationen till supportrarna. Arkivbild.

Numera är Heimir Hallgrimsson ensam ansvarig för Islands fotbollslandslag, som han ledde tillsammans med Lars Lagerbäck till succé i EM i somras.Inför VM-kvalmatchen mot Finland hänger han som vanligt på supportrarnas bar. Fansen har ju del i framgången.

Island överraskade stort och gick till kvartsfinal i EM i Frankrike.

Landets fans hade en stor del i framgången – och Heimir Hallgrimsson är mån om relationen.

– Det var inte bara laget i Frankrike. Supportrarna var också fantastiska, säger han.

Fullpackad bar

Inför en vänskapsmatch mot Färöarna 2012 gick Hallgrimsson till en bar där supporterorganisationen Tolfan laddade upp för matchen. Där presenterade han startelvan, motiverade valet och diskuterade taktik.

Han har gjort samma sak inför varje hemmamatch sedan dess – och ändrar förstås inte på det vinnande konceptet till torsdagens VM-kvalmöte med Finland.

– Det var bara 12-15 personer där första gången. Nu är det packat. Det kommer att vara 400 där på torsdag, säger Hallgrimsson.

Barbesöken bygger på ömsesidig respekt.

– Vi ber dem att inte filma med telefonerna, så att det inte ska läcka till pressen, och det har de inte gjort. Vi har byggt en unik relation till fansen och mitt barbesök har blivit en trevlig isländsk tradition. Jag vill behålla det som är unikt med oss och det vore respektlöst av mig att inte gå dit, även om jag nu är ensam ansvarig, säger Hallgrimsson.

"Tuffaste gruppen"

Ändringarna efter sommarsuccén är få. Lagerbäck är inte kvar, en tysk fystränare har tillkommit – annars är allt likadant.

– Vi spelar som vi måste. Vi har 30-40 procents bollinnehav så vi måste försvara oss bra, och vi har några olika lösningar för hur vi ska göra när vi vinner boll.

Island spelar i den enda VM-kvalgruppen med fyra EM-lag: förutom Island även Kroatien, Turkiet och Ukraina.

– Det är den tuffaste gruppen. Fördelen är att den är så jämn, säger Hallgrimsson vars Island inledde med att spela oavgjort borta mot Ukraina, 1–1.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset