Maria Wetterstrand var på Humanisten, där hon först valtalade och sedan signerade böcker åt bland andra Sara Skarp och Sanna Strand. De ville ha Marias åsikt om ekologiskt utbyte.
Maria Wetterstrand var på Humanisten, där hon först valtalade och sedan signerade böcker åt bland andra Sara Skarp och Sanna Strand. De ville ha Marias åsikt om ekologiskt utbyte.

10–15 grader och risk för regn. Det är vädret som kan få fler att rösta på söndag. Statsvetare: Det är bättre än en riktig kanondag.

SMHI har ett bra besked för alla som hoppas på ett högt valdeltagande på söndag: lågtryck.
10 till 15 grader är SMHI:s prognos – och det finns risk för regn.
– Det låter inte så tokigt. Lite regn ska inte spela någon roll, och jag tror att det är bättre för valdeltagandet än en riktig kanondag när man hellre vill ligga på stranden eller i Slottsskogen, säger Anders Sundell, doktorand vid statsvetenskapliga institutionen på Göteborgs universitet, som har studerat valdeltagande vid dåligt väder.
Vilket väder skulle ytterligare sänka valdeltagandet då?
– Det ska definitivt inte spöregna, det är vetenskapligt bevisat i USA och vi har kunnat se att det gäller även i Sverige. Man kan också tänka sig att om det blir alltför fint väder, så kanske folk gör något annat, men det har inte blivit lika undersökt som effekten av regn, så det kan man bara spekulera i. Lagom fint skulle jag gissa är det bästa.

... för det kan bli rekordlågt

Valdeltagandet i omvalet till Västra Götalandsregionen kan bli rekordlågt.
I de fyra kommuner som hållit omval till kommunfullmäktige sedan valprövningsnämnden inrättades 1975 har det aldrig varit under 70 procent som röstat och till riksdagsval har det sedan 1950-talet aldrig varit under 80 procent.
Nu finns risk för att andelen vid omvalet på söndag inte ens överstiger 50 procent. Bara vid Europaparlamentetsval har det varit sämre, cirka 40 procent.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset