Moderatledaren Ulf Kristersson tänker inte fortsätta med att försöka få till en Alliansregering som stöds av Socialdemokraterna. Men Kristersson ger inte upp utan tänker gå vidare med sonderingar.

En vecka har gått sedan talmannen Andreas Norlén gav M-ledaren Ulf Kristersson i uppdrag att försöka bilda en ny regering. Den senaste veckan har det varit tyst från Kristersson men nu ger han besked om hur det gått hittills. På tisdagen träffade Kristersson talmannen för att rapporterar hur det gått.

– Jag har fått det uttryckliga beskedet från S att de inte vill ingå överenskommelse för att Alliansen ska kunna bilda en regering, säger Ulf Kristersson på en pressträff efter mötet med talmannen.

LÄS MER: Här är riksdagsledamöternas förmåner från gratis bostad till guldkort på SJ 

”Andra alternativ”

Han säger också att det kan ta lång tid att bilda en ny regering. Den kommande veckan kommer han att sondera terrängen för en regering som inte bygger på överenskommelser med Socialdemokraterna.

– Nu går jag vidare med andra alternativ. Alliansens andra gemensamma alternativ är det jag diskuterar med mina Alliansvänner. Jag tänker inte gå in på det i detalj nu, säger Kristersson.

Dörren står öppen

M-ledaren har en vecka till på sig att försöka bilda en regering. Både Annie Lööf (C) och Kristersson har haft flera samtal med Stefan Löfven (S) den senaste veckan. Kristersson säger också att hans dörr står öppen om Löfven skulle ändra sig gällande en Alliansregering.

LÄS MER: Så ser nya riksdagen ut – de är äldst och yngst

Här är citaten som bäddade för regeringsbråk.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om politik