Lewis Hamilton jublar efter segern i Tysklands GP den 31 juli. En vinst i Belgiens VM-deltävling på söndag gör att Hamilton tar sin 50:e formel 1-seger i karriären. Arkivbild.
Lewis Hamilton jublar efter segern i Tysklands GP den 31 juli. En vinst i Belgiens VM-deltävling på söndag gör att Hamilton tar sin 50:e formel 1-seger i karriären. Arkivbild.

Han är i pole position för en tredje VM-titel i följd.På vägen har Lewis Hamilton chansen att bli blott tredje formel 1-förare att nå 50 segrar.– Jag känner mig pigg, har fyllt på med nya krafter och är redo, säger britten inför F1-cirkusens återstart på Spa-Francorchamps.

Det måste ha stått skrivet i racingstjärnorna att Lewis Hamilton skulle bli en av dess allra mest lysande.

Hur går det annars att förklara att en tioårig pojke en gång i tiden gick fram till Ron Dennis, formel 1-stallet McLarens chef, och presenterade sig enligt följande:

– Hej. Jag heter Lewis Hamilton. Jag har vunnit det brittiska mästerskapet (i gokart) och en dag vill jag tävla med dina bilar.

Så blev det också. 2007 tog han som 22-åring formel 1-världen med storm och blev tvåa, en ynka poäng bakom Kimi Räikkönen. Året efter kunde dock ingen stoppa Hamilton från att bli världsmästare. Han har sedan 2013 bytt McLaren mot Mercedes, men har fortsatt att vinna. Och att vinna.

Från 43 efter till 19 före

När sommaren 2016 är på väg att bli höst är den regerande världsmästaren framme vid en drömgräns och som vanligt i fokus. Formel 1 har haft ett månadslångt sommaruppehåll – men den VM-ledande superstjärnan punktmarkeras överallt och den intresserade har utan problem kunnat notera att han har tillbringat semestern i Karibien, Costa Rica och USA.

Hamilton var 43 poäng efter stallkonkurrenten Nico Rosberg efter Spaniens GP i maj – men britten gick på ledighet med sex segrar på sju race, däribland fyra i rad, och en totalledning på 19 poäng inför de avslutande nio deltävlingarna.

Förstaplatsen i Tysklands GP var Hamiltons 49:e. En seger i helgens belgiska grand prix på Spa-Francorchamps-banan skulle göra honom till den tredje i historien att nå 50 formel 1-vinster. Endast legendarerna Michael Schumacher (91 segrar) och Alain Prost (51) har nått dit.

Riskerar straff

Det är, naturligtvis, bara en tidsfråga innan Hamilton gör dem sällskap. Förutsättningarna för att han ska klara det redan på söndagen? Tja, Nico Rosberg och de andra lär i alla fall inte kunna räkna med en semesterseg Hamilton som stämplar in på jobbet.

Han var tvåa på fredagens första tidsträning – men först på 13:e plats på den andra. Rosberg var snabbast på förmiddagen medan 18-årige Max Verstappen var det på eftermiddagen.

– Den första halvan av säsongen var lite av en bergochdalbana, så det känns riktigt bra att vara i den position jag är i med lite mer än hälften (12 av 21) av tävlingarna bakom oss. Jag känner mig utvilad, har fyllt på med nya krafter och är redo igen efter några sköna veckors ledighet, säger Hamilton.

Kanske är det bara reglementet som kan hindra Hamilton i Belgien. Den tunga säsongsstarten resulterade i att han redan efter nionde racet hade uppfyllt maxkvoten på fem byten av motorkomponenter under en säsong. Ett sjätte byte innebär upp till 15 straffplaceringar på startgriden.

Mercedes och Hamilton kan välja att avvakta – eller, vilket det har spekulerats i, genomföra ett antal byten nu. Längden och banans karaktär kan nämligen göra att effekten av en dålig startplats blir mindre. Och är det någon som kan ta en seger från en plats långt bak i fältet så är det Lewis Hamilton.

Den där pojken inte bara nådde formel 1; han blev en av de allra största också.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset