Nico Rosberg och Lewis Hamilton gör upp om VM-titeln.
Nico Rosberg och Lewis Hamilton gör upp om VM-titeln.

Lewis Hamilton tänker inte försöka bromsa stallkamraten Nico Rosberg för att ge sig större chans till VM-titeln.– Om jag är före så vill jag vara så mycket före som möjligt, säger britten inför formel 1-avgörandet.

Mercedes-förarna Lewis Hamilton och Nico Rosberg gör upp om årets formel 1-titel när den sista deltävlingen avgörs i Abu Dhabi på söndag.

Hamilton – världsmästare de senaste tre åren – är den som är på jakt efter Rosberg, som i sin tur är på jakt efter sin första titel.

"Mest smärtsamma smäll"

Frågan är vilken taktik Hamilton använder för att ännu en gång stå som totalsegrare. Många har trott att han kommer att sänka tempot om han leder före Rosberg, för att öka möjligheterna för att fler förare ska komma ikapp bakifrån och ta sig förbi tysken.

– När det gäller taktik i loppet så får vi se på söndag. Men det (att bromsa) har aldrig funnits i min tankeprocess. Om jag är före så vill jag vara så mycket före som möjligt, säger Hamilton.

– Om man har en ledning på 18–30 sekunder så är det den mest smärtsamma smäll man kan ge den man fajtas emot.

Hamilton behöver dock hjälp för att vinna VM, eftersom det inte räcker att han slår Rosberg i det sista loppet. Om Hamilton vinner i Abu Dhabi får Rosberg, som med 367 poäng är 12 före stallkamraten, till exempel inte bli bättre än fyra.

– Nico har varit i pole position här de senaste två åren, säger Hamilton och fortsätter:

– Han har varit väldigt snabb här. För mig har det varit en relativt bra bana, men de senaste två åren har jag inte levererat, så mitt enda mål är att göra det.

Sauber på miljonjakt

På presskonferensen inför loppet upprepade Nico Rosberg samtidigt samma mantra som tidigare – att han behandlar loppet där allt ska avgöras som vilket lopp som helst.

– Jag är bara fullt fokuserad på att vinna loppet och det är allt, säger han.

I skuggan av titelfajten kämpar Marcus Ericsson och Sauber-stallet för att behålla sin placering i konstruktörsmästerskapet. Sauber lyckades ta sig till tionde plats när Ericssons stallkamrat Felipe Nasr körde in lagets två första poäng för säsongen i det senaste GP-loppet i Brasilien. En plats bland de tio bästa är värd mer än 300 miljoner kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset