Lewis Hamilton lämnar sin rykande Mercedes med bara 15 varv kvar av Malaysias grand prix.
Lewis Hamilton lämnar sin rykande Mercedes med bara 15 varv kvar av Malaysias grand prix.

Lewis Hamilton var på väg mot segern i Malaysias grand prix – och mot att återta totalledningen i formel 1.Men i ett redan händelsespäckat race gick brittens drömmar upp i rök. Bokstavligt talat.I stället drygade Nico Rosberg ut försprånget med bara fem deltävlingar kvar.

Redan tidigt under säsongens 16:e F1-lopp började dramatiken. Den fyrfaldige världsmästaren Sebastian Vettel hann bara köra ett par meter när han stötte ihop med nederländaren Max Verstappen och tysken Nico Rosberg – varpå den tyske Ferrariföraren Vettel tvingades bryta.

Britten Lewis Hamilton startade i pole position och ledde med 14 sekunder efter halva loppet. Vid seger skulle de senaste två årens världsmästare för andra gången 2016 återta totalledningen från stallkonkurrenten Rosberg. Men på det 41:a varvet av 56 slog det upp lågor från hans Mercedes.

– Nej, nej! ropade britten, som ledde med 23 sekunder när även han tvingades bryta.

"Trodde racet var över"

Australiske Red Bull-föraren Daniel Ricciardo och stallkollegan Verstappen utnyttjade Hamiltons uttåg och tog sig upp på första respektive andra plats, vilket stod sig i mål.

Då Nico Rosberg tog tredjeplatsen ökade han sin ledning i VM-serien till 23 poäng före Hamilton när fem tävlingar återstår. Rosberg var nere på 21:a plats i loppet efter kollisionen med Vettel i första kurvan, men arbetade sig uppåt i fältet.

– Jag trodde att racet var över, så jag är riktigt glad över att jag kunde kämpa mig hela vägen till en pallplats, sade Rosberg.

Besviken Hamilton

Lewis Hamilton var, av förklarliga skäl, förgrymmad efter att ännu en gång i år ha råkat ut för motorproblem.

– Det är inte möjligt att det är bara är min motor som ska krångla när det är åtta förare som kör med Mercedesmotor. Det är något som inte känns som det ska. Det var en helt ny motor, sade han till Sky Sports.

– Det är som att det är någon som inte vill att jag ska vinna i år, men jag kommer inte att ge upp, sade han till BBC.

Marcus Ericsson startade från 17:e ruta, men körde upp sig till tolfte plats i sin Sauber. Visserligen ingen poäng, men tangerat bästa resultat för svensken i år.

– Det var grymt kul att köra. Jag har en jättebra känsla. Det här var nog bästa racet i år, sade Ericsson till Viasat.

– Det kändes som att vi gjorde allt vi kunde i dag. Tyvärr räckte det inte till poäng, men vi var betydligt närmare i dag än vi brukar vara.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset