Hammarbys David Boo Wiklander tycker att laget nu fått ordning på organisationen. "Vi jobbar stenhårt för varandra, det är hela vägen från anfallarna ner till målvakten", säger han.
Hammarbys David Boo Wiklander tycker att laget nu fått ordning på organisationen. "Vi jobbar stenhårt för varandra, det är hela vägen från anfallarna ner till målvakten", säger han.

Hammarbys "nybygge" börjar ta form.Och det är tack vare att klubben har hittat tillbaka till grunderna.– Nu har vi fått ordning på organisationen, sade mittbacken David Boo Wiklander efter 0–0-derbyt mot AIK.

Efter derbymötet med AIK – 0–3-förlusten i juli – valde tränaren Nanne Bergstrand att tänka om. Det offensiva och underhållande spelet slopades, och i stället infördes en betydligt försiktigare variant av fotboll.

Vägvalet gav resultatet direkt.

Segrar mot Gefle, Kalmar FF och IFK Göteborg samt oavgjort mot Gif Sundsvall och nu AIK har gjort att Hammarby har plockat elva poäng från de fem senaste omgångarna i allsvenskan.

– Vad som har hänt vet jag inte. Vi kan bara konstatera att vi har hittat en form som funkar för oss, sade David Boo Wiklander.

– Vi jobbar stenhårt för varandra, det är hela vägen från anfallarna ner till målvakten. Det är vad fotboll går ut på. Man ska jobba tillsammans.

"Svårt att göra mål på oss"

Mot AIK på Friends Arena var Hammarbys slit för varandra tydligt. Hemmalaget hade svårt att ta sig igenom gästernas försvarslinjer och tvingades ofta vända hem igen för att försöka hitta en annan väg. När AIK väl lyckades skapa chanser – bland annat Eero Markkanens läge i slutet av matchen – fanns inte orken där för att ens räta ut benet för att få in bollen bakom målvakten Ögmundur Kristinsson.

– De hade inte energin när de fick sina lägen, och jag är övertygad om att det var för att vi hade sugit ur den tidigare, sade Boo Wiklander.

– Just nu är det svårt att göra mål på oss. Kommer man dit i den här serien så har man kommit en bra bit på vägen.

Nackdelen med Hammarbys spelsätt?

Offensiven.

Anfallaren Pa Dibba lämnades ofta alldeles för ensam där uppe för att kunna skapa någon större oreda.

Men det är inget som oroar David Boo Wiklander.

– Fortsätter vi så här kommer målen och poängen, sade han.

"Är på uppåtgående"

Kennedy Bakircioglu:

– Vi är på uppåtgående. Vi visar självförtroende och jobbar hårt tillsammans. Vi gör det väldigt bra och vi förtjänade den här poängen, sade han.

AIK-tränaren Rikard Norling såg många gånger uppgiven ut under matchen. Under presskonferensen var han sedan tydlig med att han inte gillade utvecklingen av Stockholmsderbyt.

– Vi började väldigt bra. I tio minuter, kanske. Sedan slog vi bort en eller två bollar och det blev långsamt och trist. Vi försökte men fick inte till det. Vi fick inte upp tempot i uppspelsfasen, sade han.

– Andra var lite bättre, lite mer fart, men det var fortfarande en stängd match. Vi blommade inte ut i vårt anfallsspel trots att vi hade stort bollinnehav. Trist.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset