Hammerfalls sångare Joacim Cans längtar efter att bandet ska få möta sina fans, efter alla månader av arbete med att skriva låtar och att spela in."Det är när man åker ut på turné som man får skörda det man har sått. Då får man njuta och suga på karamellen. Det är på scenen vi kommer till vår rätt", säger han till TT. Arkivbild.
Hammerfalls sångare Joacim Cans längtar efter att bandet ska få möta sina fans, efter alla månader av arbete med att skriva låtar och att spela in."Det är när man åker ut på turné som man får skörda det man har sått. Då får man njuta och suga på karamellen. Det är på scenen vi kommer till vår rätt", säger han till TT. Arkivbild.

Nästa år firar de 20-årsjubileum som band och nu kommer deras tionde album. Men trots sina många år tillsammans känner sig Hammerfall fortfarande inspirerade och njuter av att spela tillsammans.

– Det finns en ungdomlig hunger kvar i bandet, säger sångaren Joacim Cans till TT.

Det var i början av 2010-talet som Hammerfall tappade glöden och valde att ta en paus. Efter ett par år hittade de tillbaka till glädjen som alltid har drivit bandet. Den känslan formade comeback-albumet "(R)evolution" från 2014 och Joacim Cans är övertygad om samma energi hörs på "Built to last", som släpps den 4 november.

– Jag har alltid sagt att den dagen jag inte tycker att det här är kul då kommer jag inte att fortsätta, säger Joacim Cans.

– Det borde många ta till sig, vad det än är. Om du vantrivs med något – gör något annat. Och det måste vara drömmen som för dig framåt, inte pengarna. För trygghet är inte detsamma som lycka. Gör det som gör dig lycklig!

Ett välgräddat album

Hammerfall håller albumtraditionen högt och vill att titeln "Built to last" ska fungera som en röd tråd genom skivan.

– Ingredienserna i en smet måste vara väl avvägda för att det ska bli en bra slutprodukt. Och i det här fallet är det albumet som blir sockerkakan.

Han känner att det finns en stark hunger i musiken och upplever att bandet hela tiden inspireras av sin egen historia och process.

– Vi har en tydlig manual som vi själva har skrivit: "Så här funkar Hammerfall och det här är heavy metal för oss".

Omfattande turné

Bokningsförfrågningarna har varit många och med start i januari väntar en av de mest omfattande turnéerna bandet någonsin har gjort.

– Först fyra veckor i Europa, sedan åker vi till Sydamerika i mars, så gör vi USA i över en månad och sedan sätter vi i gång med sommarfestivalerna.

Turnén kommer inte till Sverige, men i april gör bandet en spelning på rockkryssningen "Rock the Boat" och därefter väntar ett par ännu hemliga festivalspelningar. Under hösten hoppas de dock på att få besöka några av de svenska scener de inte brukar hinna med.

– Vi har tänkt göra en mer regelrätt turné i Sverige. Ofta gör vi antingen Stockholm eller Göteborg, men nu ska vi försöka ta oss ut i landet lite mer, säger Cans.

Vill göra film

Parallellt med Hammerfall har Joacim Cans har flera andra pågående projekt. Just nu turnerar han med föreställningen "Rock of 80's" och sedan väntar julshowen "Viva mas Vegas" som sätts upp i Mora.

2017 lägger han allt fokus på bandet, men därefter drömmer han om att få ta sig an skådespeleriet på riktigt.

– Min stora dröm är att få vara med i någon form av teateruppsättning där jag får jobba mer på min talroll, än som sångare. Antingen inom teater eller på film.

Tallee Savage/Pressbild
"Som sångare tog det mig nog tio år innan jag började förstå exakt hur min röst fungerade. Där har jag utvecklats med något slags positiv trend hela tiden och trots att jag är 46 år i dag är jag fortfarande på väg uppåt – och inte neråt som många är", säger Hammerfall-sångaren Joacim Cans. Den 4 november släpper bandet sitt tionde album och 2017 firar de 20-årsjubileum tillsammans. Pressbild.
Tallee Savage/Pressbild
Joacim Cans skulle inte vilja gå tillbaka i tiden och ändra på den musik bandet har skrivit i tjugo år – men han önskar att de hade njutit ännu mer av resan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset