Hamnade i skuldfälla – av sina hyresgäster Torleif Sviland, 69, har efter att han hyrt ut sin lägenhet fått en mängd skulder på halsen.
Hamnade i skuldfälla – av sina hyresgäster Torleif Sviland, 69, har efter att han hyrt ut sin lägenhet fått en mängd skulder på halsen.

Torleif Sviland, 69, hyrde ut rum till ”skötsamt par”. Efter ett halvår utomlands kom han tillbaka till storskulder, falska mobilabonnemang och vräkningshot. – Jag sover bara ett par timmar per natt, sedan vaknar jag av mardrömmar.

Det var i april som Torleif kom tillbaka från en halvårslång resa i Peru. Paret, en kvinna och en man, hade fått hyra lägenheten efter en tidningsannons om ”ung skötsamt par”.
– Jag pratade med dem, de var skötsamma och hjälpsamma, sa tre referenser. Alla sa fina saker. Jag trodde på det här. Och när de kom hade de fina kläder och verkade trevliga. Allt var också bra i början.

När Torleif kom hem var hela lägenheten en enda röra. Allt var avstängt, även elen, efter uteblivna betalningar.

Polisen utreder just nu paret för bedrägeri. Bland annat ska de ha öppnat mobilabonnemang i Torleifs namn. En telefonräkning är på 26 000 kronor och ligger hos kronofogden. Totalt har Torleif skulder på 60 000 kronor, som tur var fick han rett ut med hyresvärden så att han slapp bli vräkt.
– Jag har inte möjlighet att betala alla de skulderna. Jag har min pension, det är det jag har.

Både kvinnan och mannen är dömda för en rad brott sedan tidigare, en koll hos tingsrätten som Torleif inte gjorde eftersom referenserna var så positiva. Bland annat är de dömda för bedrägerier, stölder och snatterier. Mannen är också dömd för narkotikabrott, våld mot tjänsteman och rån.

Hyresgästföreningen: Kolla även referenserna

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand tar på sig ett stort ansvar. Lägenhetsinnehavaren blir plötsligt hyresvärd, med fullt ansvar mot fastighetsägaren.
– Man bör överväga om det är värt risken eller inte att hyra ut till någon man inte känner, säger Conny Borup, jurist på Hyresgästföreningen.

Om man ändå gör det tycker han att man ska ta flera referenser.
– Kolla även upp referenserna. Vad är det för några, är det verkligen tidigare hyresvärdar eller är det släktingar?

Conny Borup tycker också att man alltid ska be om ett par månadshyror i deposition. Då finns pengar om de inte har betalt hyran i tid eller om det har skett någon åverkan på lägenheten.
– Ta också upplysning av kreditföretag eller ring kronofogdemyndigheten. Har de ett skuldkonto där bör man dra öronen åt sig.

Ska man hyra ut för att resa bort kan det också vara en bra idé att lämna en fullmakt till någon man litar på som fastighetsägaren kan kontakt vid störningar eller om hyran inte blir betald.

Det är heller inte bra att låta andrahandshyresgästen betala hyran till fastighets-ägaren.
– Andrahandshyresgästen ska betala till dig och du betalar din hyra. Annars finns risken att du blir av med ditt kontrakt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset